Ny tobakslag ställer högre krav på handlare

Nu måste tobakshandlare söka tillstånd och bli godkända. Det kan bli svårt, när lagen ställer krav på ekonomi och laglydighet.

Handlare som vill sälja tobak måste skaffa sig tillstånd. Ingen märkning i butiken krävs, men när kommunen gör tillsyn måste tillståndet vara på plats.

Handlare som vill sälja tobak måste skaffa sig tillstånd. Ingen märkning i butiken krävs, men när kommunen gör tillsyn måste tillståndet vara på plats.

Foto: Fredrik Persson

Tobak2019-09-02 16:30

Den nya tobakslagen som trädde i kraft 1 juli förbjuder rökning på platser som entréer och uteserveringar. Den kräver dessutom att handlare som vill sälja tobak gör en ansökan, och godkänns för försäljning, av kommunens tillståndshandläggare. Tidigare har det räckt att handlaren anmält att försäljning sker.

Utredningen som görs av den handlare som söker tillstånd liknar de krav som redan ställs för att få serveringstillstånd för alkohol, beskriver tillståndshandläggare Johan Adolfsson vid omsorgs- och socialförvaltningen. Det innebär att försäljningstillstånd inte ges till personer med skatteskulder eller tidigare domar för grövre brottslighet.

– Förut var tobakslagen ganska tandlös. När vi hittat felaktig tobak som inte får säljas har vi förbjudit det, i efterhand. Nu kan vi dra in tillståndet, säger Johan Adolfsson.

Eftersom lagen är ny finns ännu ingen rättspraxis med tidigare domar eller överklaganden att luta sig mot. Men troligen kommer det att bli mycket svårt, eller omöjligt, för den som tidigare ertappats med försäljning av olaglig tobak att nu få ett tillstånd och kunna fortsätta med försäljningen.

I Linköping finns idag cirka 120 handlare som anmält att de säljer tobak. Hittills har cirka 40 handlare lämnat ansökan om att få ett försäljningstillstånd enligt de nya reglerna.

Den som säljer tobak utan tillstånd, eller fortsätter efter att tillståndet dragits in, begår en brottslig handling.

– Då blir det polissak, säger Johan Adolfsson.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!