Männen, som greps i sju olika städer i södra Sverige i ett samlat tillslag, är misstänkta för olika grader av inblandning i bedrägerihärvan.

Ett antal av dem har varit direkt involverade i bedrägerierna och ett antal har tagit del av utbytet av brotten och då är det ju penningtvättsbrott, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel om misstankarna mot de tolv gripna.

Lyxbilar beslagtogs

Den huvudmisstänkte i utredningen, en 29-årig man från Blekinge, är sedan tidigare häktad i sin frånvaro för grovt bedrägeri mot 96 personer från juni 2014 och framåt. När polisen gjorde ett tillslag mot hans bostad i oktober förra året beslagtogs flera värdefulla föremål, bland annat flera lyxbilar.

Han frihetsberövades sedan i Marocko och har begärts utlämnad därifrån, men ett sådant utlämnande förutsätter beslut från en rad olika instanser i Marocko. Åklagare Kjell Janneson har tidigare sagt till TT att det preliminärt dröjer till juni innan 29-åringen väntas vara tillbaka i Sverige.

Advokat Torgny Palm företräder omkring 30 av dem som misstänks ha blivit lurade på pengar.

Miljonlån

Han har i deras namn ansökt om lån hos ett stort antal banker under ett dygn på cirka en miljon kronor vilket gjorde att bankerna inte hann göra kontroller. Normalt sett ska inte en person kunna få så stora lån på kort tid. Målsäganden har sedan fört över pengarna till honom i tron att de gjorde en investering som på kort tid skulle kunna ge uppemot 250 000 kronor i vinst, har han tidigare sagt till Kvällsposten.

Gripandena av de tolv personerna gjordes i Malmö, Osby, Karlshamn, Karlskrona, Ronneby, Göteborg och Jönköping. De är misstänkta för olika brott, som grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott.

Vi har även i några fall gått in och säkrat värdeföremål för att kunna säkerställa eventuella målsägandes rätt med tiden, säger Robert Loeffel till TT.