Vattnet rinner förbi de detaljerade kraftverken i miniatyr – och skapar en möjlighet för fisk att ta sig förbi. Ett kraftverk måste inte innebära negativa konsekvenser för djurlivet i sjöar och vattendrag, enligt Jörgen Dahlin, föreståndare på Naturum Sommen.
– Vi vill visa metoder som ger fisken fria vägar igen. Det går faktiskt att åstadkomma med ganska enkla medel. Det kostar en del pengar, men det är inte mycket för ett kraftbolag.
Utställningen hade premiär i fredags och det är den kända modellbyggaren och Linköpingsbon Roland Thörnquist som har byggt den. (När han var här passade han dessutom på att fräscha upp museets rävlya, full med mjukdjur och populär bland barnen).
Modellen med det rinnande vattnet kommer att finnas på Torpön permanent framöver. Hittills har den uppskattats av besökarna.
– De flesta tycker att den är väldigt fin. Många vet inte exakt hur vattenkraft påverkar fisken och har varit nyfikna på hur det funkar, säger naturumvärden Sofia Höglind.
Det finns även en naturlig koppling till sjön. Öringen här hotas av just vattenkraften, berättar Jörgen Dahlin.
– Fisken kan inte ta sig förbi vandringshindrena som uppstår. Det har lett till att öringsstammen har minskat jättemycket i Sommen. Det finns bara ett fåtal platser som de kan leka på, säger han.
Genom tre nya projekt kring sjön ska utvecklingen vändas. Vid kraftverken Visskvarn, Laxberg och Forsnäs kommer nya, fria fiskvägar skapas. Efter tre–fyra år ska öringarna i Sommen vara betydligt fler. Förhoppningsvis.
– Då bör vi kunna märka av att vårt bestånd av unga öringar ökar, säger Jörgen Dahlin.