– De tre sista åren har varit väldigt starka. Vi har växt ordentligt och ungefär lika mycket varje år, säger KristianBjörkman, som är vd för Toyota Material Handling Manufacturing Sweden, det som förr hette BT.

I bolagets finns allt samlat som har med tillverkning av produkterna samt produktutveckling i Mjölby att göra, men Toyotas Mjölbyverksamhet omfattar även reservdelar, truckhuset inklusive uthyrning, samt delvis ledningen för Europabolaget.

Hur många anställda har Toyota i Mjölby? Det självklara svaret finns inte längre eftersom volymerna av visstidsanställd personal och inhyrd personal med tiden blivit stora. Men Mjölbyverksamheten har aldrig gett jobb åt så många människor som i dag.

Artikelbild

| Full arbetsvecka. På Toyotas personalparkering är det bilar så långt ögar når.

– Vi har ökat sysselsättningen med 200–300 personer varje år under de starka åren. Jag tror att Mjölbyverksamheten i dag ger jobb åt 2 400–2 500 personer och att 2 100 finns i produktionsbolaget, uppger Kristian Björkman.

På Toyotas hemsida kan man läsa om mellandagsrea i webbshopen.

Den som är ovetande om industrietableringen, och som trafikerar Svarvaregatan, kan lätt få för sig att det är mer än så, att det är mellandagsrea på ett stort köpcentrum. Toyotas personal­parkering är fullproppad med bilar och fabriken går för fullt.

– Det kan du lita på. Vi har väldigt hög orderingång, kommenterar Kristian Björkman.

Det är full arbetsvecka i mellandagarna och ett rekordår som detta är Toyota betjänt av det.

Ska det spurtas nu på årets sista dagar för att få så bra siffror som möjligt i bokslutet?

– Nej, inte på något sätt för vi har vårt årsbokslut siste mars, vi följer inte kalenderåret.

Kristian Björkman tror att produktionen i Mjölby i år i runda tal landar på 75 000 motordrivna truckar och 100 000 handdrivna. Det är en ökning med 15–20 procent och det slås rekord i flera avseenden.

Både vad gäller orderingång, antal producerade maskiner och antal levererade.

Vd:n pekar på lyckade produktlanseringar som den viktigaste förklaringen till rekordslakten.

Har den starka tillväxten skapat problem i sig?

– Det tycker jag inte. Vi har lyckats rekrytera nya medarbetare utan att vi har behövt se personalbemanningen som en trång sektor. Vi har hyrt en ny byggnad på vårt område och håller på att titta generellt på lokaltillgången, hur vi ska kunna expandera vidare. Jag ser det som angenäma problem.