Grönare gräs än grannens

Ser din gräsmatta ut som nånting helt annat än en frodig grön gräsmatta? Är grannens gräs grönare? Lugn, om du bara vill kommer grannarna snart att flockas i din trädgård för att fråga hur du bär dig åt.

Foto:

TRÄDGÅRD2015-04-21 09:30

Men det finns tyvärr ingen quick fix. Det är hårt och envetet arbete som krävs för att få ett riktigt lyckat resultat. I alla fall om man ska lyssna på experterna. Det har vi gjort.

– För det första, för vem och varför vill du att din gräsmatta ska se ut på ett visst sätt? När du bestämt dig finns det en mängd olika sätt att komma dit. Men det tar tid. Biologiska processer tar ett tag att  lära sig, säger Claerens Jacobsen, som tillsammans med Kerstin Billbäck äger och driver Billbäcks handelsträdgård i Svärtinge utanför Norrköping.

Just nu ser de flesta gräsmattor ut som en blandning av gräs- och mossmatta, men det behöver inte vara ditt fel. För det är nämligen så att mossan börjar växa långt innan gräset. Den trivs också väldigt bra i fukt.
– Det är nu det gäller att gödsla så att gräsmattan kommer igång. Det blir en bra start och mossan trivs sämre om man höjer näringsvärdet, säger Claerens Jacobsen.


Han menar att det är allt färre som har tid och lust att lägga ner tid på ett få den gräsmatta man vill ha. Själv har han och hustrun Kerstin nästan inget gräs hemma i sin egen trädgård och på fler och fler ställen ser man att trädgårdar stenbeläggs med plattor, eller att man lägger ut trädgårdsstenar som täcker. För de som trots allt vill ha en grön och frisk gräsmatta gäller det att kavla upp skjortärmarna och ta tag i gräsklipparen.
– Och det ska man göra två gånger i veckan, säger Claerens Jacobsen.

Sedan ska man gödsla den minst tre gånger per år och hjälpså med gräsfrön minst en gång per år.
Att ha en gräsmatta är inte lika självklart i andra länder som i Sverige. I Japan har man mossträdgårdar.
– De importerar mossa och bygger upp sina trädgårdar med den. I Holland har man nästan inga gräsmattor alls.

Klippa, gödsla och hjälpså, svårare än så ska det alltså inte behöva vara. Ändå översvämmas vi av olika verktyg och tillbehör som ska göra gräsmattan grönare.
– Prylar, det är som att spela golf. Du kan gå, åka bil, ha en eller två eller många klubbor - du har lika kul för det och det kan gå bra, men vill du bli ett riktigt proffs, ja då får du jobba för att få resultat, säger Claerens Jacobsen.

Det där gräset som slutar växa efter några centimeter då, är inte det lösningen på allt?
– Golfgräs. Det blir en decimeter högt och väldigt tjockt. Om du inte klipper och gödslar det kommer det att ruttna, säger Claerens Jacobsen.
Men konstgräs då?
– Det måste du högtryckstvätta eller dammsuga var 14:e dag. Så fort det blåser in lite jord eller löv som lägger sig får mossan snabbt fäste, säger Claerens Jacobsen.

Vart tog Kerstin vägen då?
– Gräsmattan är mannens revir, det verkar vara en oskriven lag, säger hon.
Det är nästan aldrig någon kvinna som kommer och frågar om tips och råd när det gäller gräsmattan. Så vi lämnar Claerens en stund och tittar på olika verktyg som ska få ordning på gräsmattan.
– Här finns minikit som är en bra början för den lilla gräsmattan och här finns gödning och gräsfrön, säger Kerstin Billbäck och visar.


Och så visar hon en app i sin telefon.
– Den kan man ladda ner, där får man tips och råd om sin trädgård. Den kan också påminna om när det är dags att gödsla och till och med klippa gräsmattan, säger Kerstin Billbäck.
Men, trots all teknik och alla verktyg så återstår bara gödsla, klipp, stödså - och vattna om det är en riktigt torr sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om