Begagnatfällor du vill undvika

Ska du köpa en begagnad bil? Då är det viktigt att ha koll på lagen. Här ger vi dig de bästa tipsen på hur du undviker begagnatfällorna:

Foto: Henrik Montgomery / TT

TRAFIK2015-03-15 14:05

Kolla ALLTID om bilens förra ägare har fordonsrelaterade skulder. Enligt nya regler från 2014 kan ett fordon tas i anpråk för tidigare ägares obetalda skulder även om det nu är du som äger fordonet. Det innebär att du blir av med bilen om det finns obetald fordonsskatt, trängselskatt och parkeringsböter som är kopplade till bilen. Du kontrollerar detta hos både Transportstyrelsens kundtjänst (0771-14 15 16) och Kronofogdens kundservice (0771-73 73 00).

Om du köper en bil av en privatperson – begär att få se kvitto på att bilen är betald. En bil som är såld på avbetalning omfattas normalt av ett äganderättsförbehåll, vilket innebär att den som köpt bilen på avbetalning inte får sälja den vidare utan långivarens godkännande. Du har som köpare av bilen skyldighet att försäkra dig om att bilen faktiskt får säljas.

Om du köper begagnat från bilhandlare: Bilen måste vara trafiksäker när den säljs, det vill säga den måste kunna klara en kontrollbesiktning utan anmärkning, om man inte kommer överens om annat vid köpet. Om du blivit upplyst om ett fel vid köpet kan du i allmänhet inte klaga på det i efterhand. Normala slitagefel anses inte som fel, men bilen får inte vara i sämre skick än köparen, med hänsyn till bilens pris och övriga omständigheter, kunnat förutsätta vid köpet. Fel som visar sig inom sex månader efter att bilen levererats antas enligt konsumentköplagen ha funnits vid leveransen. För att bryta detta antagande måste säljaren visa att felet inte fanns vid köpet. Du kan begära reparation eller byte. I andra hand, om reparation inte sker, kan du begära prisavdrag eller om felet är väsentligt – hävande av köpet. Om du inte kommer överens med bilhandlaren kan du kontakta Allmänna reklamationsnämnden.

Tänk på att ett muntligt avtal är bindande när du köper en bil. Du har generellt ingen ångervecka eller öppet köp.

Be att få se papper från senaste besiktningen och bilens servicebok.

Skriv ALLTID ett köpekontrakt – det kan du ladda ner på Konsumentverkets hemsida. Anmäl ägarbyte på Transportstyrelsens hemsida direkt – det ska både du och den säljande parten göra. Du bör även teckna en försäkring direkt, den ska gälla från det datum som ägarbyte anmäls.

Hos Transportstyrelsen kan du även få veta mer om bilen, vem som äger den, om skatten är betald och om fordonet är besiktat.

Ta reda på mer om bilmodellen via till exempel Bilsvar på konsumentverkets hemsida. Där hittar du information om bland annat ekonomi, miljö och säkerhet för över 30 000 bilmodeller.

Det finns också sajter där du kan kontrollera hur driftsäker bilen är:

reliabilityindex.com kan du få detaljerade uppgifter om hur mycket en viss bil kostar att reparera.

På tyska adac.de kan du se typiska fel på bilar som fått vägassistans.

Men appen från Dekra kan du kolla vanliga fel på bilar från besikningar.

Du kan också kontrollera bilen hos till exempel Carfax, där du kan få veta mer om fordonshistoriken.

Källa: Motormännens riksförbund, Vi bilägare, Autouncle

Så kontrollerar du bilen på plats:

Undersök om fordonet är krockat sedan tidigare. Syna karossen noga, titta efter skillnader i lackering genom att till exempel öppna motorhuven. Var uppmärksam på om bilen har varit avställd en längre tid, det kan tyda på att bilen varit rejält smälld och att det tagit månader att reparera den.

Kolla mönsterdjup på däcken. Nya däck kan bli dyrt.

Leta rost. Låt dig inte luras av kommentarer som "Det är bara lite ytrost". När rostangrepp gått så långt att det syns bubblor på lacken är det ofta detsamma som rosthål. Var speciellt uppmärksam på rostangrepp i bakvagnen (bakre hjulhus, trösklar, sparklådor) där plåten inte går att skruva loss och byta.

Kontrollera att vindrutan är hel och utan stenskott. En ny vindruta kan kosta flera tusen.

Öppna motorhuven och lyssna. När motorn är varm och går på tomgång ska den gå mjukt och fint, inte knacka eller slamra.

Kontrollera motoroljan. Den ska vara gulbrun eller svart och kännas len när man gnider den mellan fingertopparna. Är oljan grumlig eller har inslag av grått tyder det på att det kommit kylvatten i oljan. Det kan bli mycket kostsamt att reparera.

Kontrollera att motorn är torr och inte läcker diverse vätskor.

Kontrollera eldetaljer så att de fungerar som de ska. Kontrollera även fläkt och/eller AC.

Kontrollera bilens hjullager genom att ta tag i hjulens överkant och rucka på hjulet fram och tillbaka. Glappar det, eller hörs ett dunkande ljud är hjullagren dåliga och behöver bytas.

Testa stötdämparna genom att trycka bilens kofångare hårt nedåt. Bilen ska stanna omedelbart när du släpper, inte följa med i gungningen. Det ska heller inte komma några ljud. Nya stötdämpare kan gå loss på flera tusen.

Kontrollera att bilens avgassystem är helt och tätt. Ett bra sätt att kontrollera detta är att starta bilen och sedan hålla för avgasröret med skosulan. Motorn ska stanna om systemet är tätt.

Provkör bilen och känn efter att den reagerar bra på styrning, gaspådrag och att det går att växla smidigt. Växelspaken ska kännas stum. Kontrollera även spindelleder genom att ge fullt rattutslag och köra i en cirkel åt båda håll. Det ska inte komma knarrande eller knackande ljud från manövern. Gör det det behöver du förmodligen nya drivknutar vilket kan gå loss på många tusenlappar.

Kontrollera kopplingens skick genom att lägga i ettan och hålla ner bromsen. Släpp sakta upp kopplingen utan att gasa. Motorn ska stanna när kopplingspedalen är ungefär halvt uppsläppt. Gör den inte det, eller tar den väldigt högt, är det förmodligen dags för ett kopplingsbyte snart. En kostnad på i värsta fall 5000.

Kontrollera att parkeringsbormsen tar ordentligt.

Källa: Motormännen, Bildoktorn.tk

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om