NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, menar att vanliga sommardäck tappar i trafiksäkerhet när temperaturen kryper ner runt fem plusgrader. Sommardäcken klarar inte alls av vinterväglaget på samma sätt som bra vinterdäck gör – och risken för olyckor är därför större med sommardäck. Hurvida du ska byta till sommardäck innan du ger dig ut på vägarna i påsktrafiken beror därför till stor del på väderförhållandena på resmålet.
– Tänk efter var du ska åka och hur väglaget ser ut på den plats dit du ska resa. Om det finns risk för vinterväglag där ska du absolut inte byta, då är det bättre att låta vinterdäcken sitta kvar någon vecka till, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.
– Om man byter till sommardäck för tidigt och råkar ut för halka så är man illa ute.
Du som bilist är tvingad att utrusta din bil med vinterdäck om det råder vinterväglag, vilket innebär att det finns snö, is, snömodd eller frost på vägen. Från och med 1 december ska vinterdäcken sitta på bilen vid vinterväglag och lagen säger att du inte får ta av dem förrän den 31 mars, om du ska vara ute och köra med din bil på vägar där det råder vinterväglag. Mönsterdjupet på däcken måste vara minst tre millimeter, annars riskerar du att få stå till svars om polisen stoppar dig.
Du kan skjuta på däckbytet ända till den 15 april. Först därefter är det förbjudet att köra på svenska vägar med dubbdäck – om nu inte vintern biter sig kvar ytterligare en stund.