Det krävdes den snabbaste travtiden i Europas någonsin för att vinna Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer. Men för världens bästa häst Varenne verkar det inte finnas några gränser.

På söndagen travade Varenne 1.09,6 över 1 609 meter autostart när han vann det franska storloppet.

Ja, vad ska man säga. Han är fantastiskt, men de franska hästarna var väldigt bra i dag, sade Varennes tränare Jori Turja.

Giampaolo Minnucci kunde överta ledningen efter cirka 300 meter med Varenne. Sedan blev det rena världsrekordtempot när Fan Idole kom upp utvändigt och med Flambeau des Pins i tredjespår.

Jag har inga mellantider, men jag såg att det gick ruskigt fort hela loppet. In på upploppet såg Fan Idole fortfarande stark ut, men när Giampaolo ryckte upp skygglapparna på Varenne stack han ifrån med två längder, fortsatte Turja.

Fan Idole travade smått otroliga 1.09,8 utvändigt om ledaren, medan Flambeau des Pins kom i mål på 1.10,0, trots ett tungt lopp.

Det var fantastiska förhållanden med 20 grader varmt, vindstilla och en stenhård bana, förklarade Turja.

Varenne är världens snabbaste häst med 1.09,1, satt förra sommaren när han vann Breeder's Crown på The Meadowlands i USA.

Cagnes-sur-Mer, på den franska rivieran, mäter 1 300 meter och för den bantypen finns inga officiella världsrekord. Det registreras endast på banor som mäter 800, 1 000 och 1 609 meter.

På 1 000 metersbana har Victory Tilly världsrekordet med 1.10,5, som han travade vid seger i Elitloppet på Solvalla för snart två år sedan.

Redan om en månad kommer Varenne till Sverige för att starta i finalen i Olympiatravet på Åby. Det loppet vinner Turja gärna en gång till, eftersom han arbetade 15 år vid Mölndalsbanan. Sedan sex år är han travtränare i Rom.