Christian Svensson, Lena Ilmarson och Thomas Häggström har just avslutat sin version av ”Skönheten och odjuret”, förmiddagens andra skolföreställning på Sagateatern i Linköping. Barnen har först myllrat in på scenen, och sedan myllrat vidare ut till kapprummet. Lite flåsiga och svettiga sjunker trion ner i bänkraderna.

Teater Imba spelar en fysisk form av teater, utan rekvisita och grundad i improvisation. De gillar när publiken är aktiv, men barn är barn och det kan lätt gå överstyr.

– Det är en utmaning. Samtidigt är det ju därför vi gör det här. Jag skulle inte palla att göra precis likadant hela tiden, säger Thomas Häggström.

Artikelbild

| Sagor på sitt eget sätt. Christian Svensson, Thomas Häggström och Lena Ilmarson i Teater Imba utgår ofta från sagor i sina föreställningar. Här är det "Skönheten och odjuret".

– Vi blir bättre och bättre på det, säger Lena Ilmarson, men det är hela tiden en avvägning.

De enas om att det ofta är Thomas som driver på samspelet med publiken.

– Precis nyss var det ett barn som kom fram och uppspelt frågade om han fick sparka mig i skrevet, men det får han ju inte, säger Thomas Häggström och lägger till:

– En annan gång kom det fram en liten kille och sa att han antingen ville vara med i vår teatergrupp – eller i One Direction! Då kändes det som att vi lyckats, haha.

Artikelbild

| Teater Imba. Christian Svensson, Thomas Häggström och Lena Ilmarson.

Det blir många mil i bil för Imba just nu. Sedan i somras turnerar gruppen runtom i landet. De närmaste veckorna gör man föreställningar i både Motala, Linköping och Norrköping.

– Vi har spelat mycket i folkparker och Folkets hus. Det är hur häftigt som helst, inte minst eftersom det är ideella krafter som sköter verksamheten, säger Lena Ilmarson.

Artikelbild

| Teater Imba. Christian Svensson, Lena Ilmarson och Thomas Häggström.

– Det är sorgligt att så många ställen förfaller och har svårt att locka publik, säger Christian Svensson. Man hoppas ju att det ska vända.

Vid sidan av turnerandet arbetar Imba med en ny föreställning, premiär blir det i vår. Arbetsnamnet är ”Samtidigt, för länge sen” och ämnet är sex, samlevnad och kommunikation. Eller kanske bristen på kommunikation, eftersom just det ofta krånglar till relationerna mellan pojkar och flickor, män och kvinnor. Målgruppen är högstadiet och gymnasiet, men också vuxna.

– Vi utgår från den aktuella diskussionen kring samtycke, om att säga ja eller säga nej. Det kan gälla sex, men också normer i samhället. Än så länge låter det väl luddigt, men det är för att håller på att samla material. Vi jobbar fram föreställningen på golvet, tillsammans, och utgår från våra egna erfarenheter. Som vi alltid gör, säger Lena Ilmarson.