Även Borg sågar statligt bilägande

Nu går även finansminister Anders Borg (m) ut och säger nej till att staten ska bli ägare till de krisdrabbade bilföretagen. Tidigare har näringsminister Maud Olofsson (c) gång på gång sagt nej trots stort tryck.

Trollhättan2008-12-02 00:00

Nu går även finansminister Anders Borg (m) ut och säger nej till att staten ska bli ägare till de krisdrabbade bilföretagen.

Tidigare har näringsminister Maud Olofsson (c) gång på gång sagt nej trots allt större tryck att säga ja.

Finansminister Anders Borg (m) tror inte att det är någon bra idé att staten går in som ägare till de krisdrabbade svenska bilföretagen, inte ens på tillfällig basis.

Vi ska hitta lösningar för fordonsindustrin som innebär att vi skapar grund för en framtidsindustri och som hanterar den situation som bolagen är i och det ska vi återkomma till, sade Borg till en grupp journalister efter ett seminarium i Stockholm.
Det kanske inte ens är en genomförbar idé att staten går in som ägare och det är inte en fråga om pengar utan om att industriföretag ska ha industriella ägare. De här företagen måste vara en del av en fordonskoncern och det handlar också om ett relativt omfattande omstruktureringsprogram, säger Borg.
Jag tror att väldigt få föreställer sig att staten är bra på att genomföra tuffa omstruktureringsprogram. Vi ska gärna bidra till att de får nya ägare och bidra med åtgärder som säkrar fordonsindustrins framtid men jag är skeptisk till att vi ska gå in som ägare, säger Borg.

Näringsminister Maud Olofsson säger att det politiska trycket på regeringen att gå in som ägare ökar i takt med hoten mot de svenska bilföretagen. Men åtgärderna handlar om stöd till forskning och utveckling, inte ägande.

Regeringen har hittills beslutat om satsningar på 450 miljoner kronor.

Det kan vara så att vi behöver göra mer i det här sammanhanget, säger hon.

Näringsministern beklagar att de anställda hos Volvo och Saab drabbas av svåra tider:

Vi sitter dag och natt för att hitta en bra lösning så att vi kan komma ur det.

Olofsson kommer att ha fortsatt kontakt med den tyska regeringen eftersom den tyska tillverkaren GM-ägda Opel är drabbad på samma sätt som Saab Automobile.

Regeringen stänger inte dörren för lånegarantier till Volvo och Saab Automobile. Frågan är om sådana strider mot EU:s konkurrensregler:

Det behöver de inte göra, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

EU-kommissionen håller på att gå igenom regelverket och besked väntas inom de närmaste dagarna. Efter det får regeringen göra ett ställningstagande, enligt Hägglund.

Efter New Yorkbörsernas stängning i går kom beskedet: GM tänker sälja Saab. När morgonskiftet på Saabs Trollhättefabrik började i dag skyndade folk in genom grindarna. Det är tydligt att många inte ens orkar prata om framtiden för fabriken som varit hotad så många gånger förr.

Birgitta Johansson, som jobbat på Saab sedan 1982, stannar upp:

Det är med delade känslor jag går in och jobbar. Det känns ledsamt samtidigt kan jag förstå GM. Det finns inte mycket annat kvar för dem att göra. Vi får kämpa så gott vi kan. Hoppas vi får vara kvar den här gången också.

Saab Automobiles vd Jan Åke Jonsson tycker inte att beskedet från GM signalerar att man tar sin hand ifrån Saab efter snart 20 år. Han ger en liten känga åt medier som han anser är för snabba med att se försäljning som det främsta alternativet.

Högsta prioriteten är att hitta finansieringslösningar inom ramen för GM och det är vad vi jobbar med framför allt. Det handlar om att hitta en extern finansiering till vissa av våra projekt. Det kan ske med pengar eller genom att man får en andel av företaget.

TT: Har GM-ledningen sagt till dig att man vill ha kvar Saab?

GM har uttryckt att Saab är väldigt värdefullt för GM och passar in i portföljen över varumärken. Sedan är det så att GM befinner sig i en väldigt tuff situation och det får man ta med sig när man ser över de olika varumärkena och ska säkerställa sin egen finansiering, säger Jan Åke Jonsson när han träffar TT på sitt kontor i Trollhättefabriken.

Dessutom har Saab en lång önskelista till den svenska regeringen. Man vill både ha stimulansåtgärder som sätter i gång bilmarknaden som mer miljöbilspremier och skrotningspremier och så vill man ha hjälp med finansieringen.

Att Saab skulle läggas ner är det inte tal om.

Nedläggning finns inte på kartan, säger Jan Åke Jonsson bestämt.

TT:Det kan du lova?

Det finns inte med i de analyser som vi har. Vi jobbar med att säkerställa en lyckosam framtid för Saab.

Till TV 4 Nyheterna sade Jonsson i morse att företaget arbetar med en plan för att säkerställa Saabs finansiering på kort och lång sikt; säkerställa kapital, såväl för den långsiktiga produktutvecklingen som den dagliga driften.

Det troligaste framtidsscenariot är att GM behåller varumärket Saab, anser Martin Sköld på Handelshögskolan i Stockholm, som forskat om internationell fordonsindustri.

Nedläggning kan också vara ett alternativ. Hittar GM inga köpare måste man visa handlingskraft och göra något. Problemet med att lägga ner är att det inte ger några omedelbara besparingar, säger han.

Martin Sköld har svårt att se några tänkbara köpare till Saab just nu.

Det kryllar ju heller inte av pengar i de här branscherna, konstaterar han.

Han anser att det är illavarslande att Saabs vd nu offentligt säger att det behövs kapital för den dagliga driften. Samtidigt, menar Sköld, ligger Saab rätt i tiden med sådant som etanoldrift och bränsleeffektiva motorer.

Även om Saab inte leder matchen med små, bränslesnåla dieselbilar ligger man rätt jämfört med de amerikanska märkena. Därför skulle GM kunna ha vänt på steken och frågat sig hur Saab ska kunna utvecklas på bästa sätt.

Men Matts Carlsson, som är fordonsindustrianalytiker, säger till TT att det finns många tänkbara köpare till Saab Automobile, både i Kina, Korea och Europa. Marknadsvärdet på bolaget uppskattar han till bara 2-3 miljarder kronor, och han är övertygad om att GM kommer att fullfölja strategin att avyttra verksamheter utanför USA.

Enligt Carlsson är Saab däremot en marginalaffär för GM, därför är en försäljning inte lika dramatisk.

Även om det inte är länge sedan GM lade ner Oldsmobile tror Carlsson inte på en nedläggning av Saab.

Ur ett GM-perspektiv går det att få pengar för bolaget och bolaget bör vara säljbart även om tiden just nu är väldigt knepig, säger han.

För facket var inte GM:s besked oväntat. IF Metallordföranden Paul Åkerlund, van vid att bolaget omgärdas av spekulationer och nedläggningshot, ser hoppfullt på GM:s planer.

Det ekonomiska läget tvingar dem till detta och det finns också en hel del politik med i spelet. Jag tror nog att GM vill fortsätta med Saab eftersom det är ett starkt varumärke, men om priset är det rätta och det finns en köpare så kanske man säljer.

Någon risk för nedläggning ser han inte just nu.

Nej, då skulle GM ha varit tydligare, säger han.

Paul Åkerlund upprepar sitt krav på den svenska regeringen på stödåtgärder.

Svenska regeringen måste ställa upp för sin bilindustri under en övergångsperiod när det är så här besvärligt. Det handlar om att rädda 100 000 jobb i Västsverige, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Gert-Inge Andersson (s), vid huvudporten till Stallbackafabriken i morse, anser att regeringen måste gå in med stödåtgärder och ge besked inom några veckor.

I GM:s 37-sidiga omstöpningsplan nämns Saab bara en enda gång, under "Marknads- och försäljningsoperationer".

Där beskrivs Chevrolet, Cadillac, Buick och GM som koncernens "kärnmärken". Om Saab står det: "GM kommer omedelbart att sätta i gång och genomföra en strategisk översyn av Saabmärket globalt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!