NÀringsminister Maud Olofsson, som med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i dag mötte Saabledningen, avslöjar att det finns intressenter som har hört av sig till regeringen.
Det finns de som har hört av sig till departementet och de har vi skickat vidare till rekonstruktören. Det handlar mest om en intresseanmÀlan. SÄ lÄngt Àr det bra, sÀger hon till TT.
Det finns ocksÄ intressenter som har hört av sig till Saabledningen.
Det vÀcker viss förvÄning hos analytikern Christer Karlsson, som Àr professor vid Copenhagen Business School.
Lustigt att det dyker upp intressenter nu, nÀr General Motors försökt sÀlja Saab under sÄ lÄng tid. Varför skulle lÀget vara bÀttre nu? frÄgar sig Christer Karlsson.
Han anser att den mest attraktiva delen i företaget Àr varumÀrket Saab.
Fabriken i TrollhÀttan Àr bra, men jag har svÄrt att tro att nÄgon köper en bilfabrik nÀr det finns en sÄn vÄldsam överkapacitet i vÀrlden. Det Àr affÀren Saab som Àr intressant. Bilarna kan byggas var som helst, framhÄller Christer Karlsson.
En möjlighet Àr att Saab köps av riskkapitalister i nÄgon form.
Fördelen med det Àr att företaget överlever, och fÄr en respit. Men annars ser jag bara nackdelar. SÄdana Àgare kan inget om verksamheten, har inget intresse för den och Àr bara ute efter att göra vinst pÄ aktierna nÀr man sedan sÀljer vidare. Det har inte varit lyckat i nÄgot fall inom bilindustrin, sÀger Christer Karlsson.
Olofsson tyckte att samtalen med Saabledningen varit bra. Hon betonade Äterigen att ÀgarfrÄgan Àr central i diskussionerna med Saabledningen.
SkÀlet Àr ju att GM har sagt att man slÀpper Saab 2010. Om vi ska ha en chans att vÀnda framÄt mÄste vi ha en Àgare att diskutera med.
Svenska staten tillÄter inte Saab att söka lÄn hos Europeiska investeringsbanken (EIB), sÄ lÀnge Àgarbilden Àr oklar. Detta för att staten inte ska fÄ Saab i knÀt.
Men tiden Àr knapp. Den pÄbörjade rekonstruktionen av Saab Automobile har sin givna agenda, och i slutet av mars lÀmnar regeringen i USA besked om fordonsindustrin dÀr.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin meddelar i ett pressmeddelande att regeringen förbereder en ansökan till Europeiska Globaliseringsfonden.
Fonden förfogar Ärligen över 500 miljoner euro. Den ska ge stöd för omstÀllning till arbetstagare som blivit arbetslösa till följd av genomgripande förÀndringar i vÀrldshandeln enligt Littorin.
I december presenterade regeringen en rad insatser för att stötta den krisdrabbade fordonsindustrin till ett vÀrde av 28 miljarder kronor.
FöretrÀdare för facket mötte ministrarna i TrollhÀttan.
Deras budskap till oss Àr tydligare. De vill stÀlla upp och hjÀlpa till, kÀnns det verkligen. Det kÀnns som att de lÄsningar man kÀnt tidigare Àr pÄ vÀg att luckras upp, sÀger Paul à kerlund, verkstadsklubbens ordförande till TT.