Kais Saied, professor i rättsvetenskap, fick det största väljarstödet redan i den första omgången av presidentvalet i mitten av september – 18 procent. Men vid söndagens val fick han enligt den första vallokalsundersökningen i statlig tv 77 procent. Ytterligare en vallokalsundersökning visade på ett liknande resultat.

Omedelbart utbröt glädjescener i huvudstaden Tunis bland de anhängare som samlats på huvudavenyn när valresultatet blev känt

Stödjer Ennahda

Artikelbild

| Tunisier tittar på en tv-sänd debatt mellan presidentkandidaterna Kais Saied och Nabil Karoui tidigare i veckan.

Kais Saied, född 1958, lade nästan inga pengar alls på sin kampanj och ses av sina anhängare som en ödmjuk man med principer. Hans motståndare däremot kritiserar honom för att vara alltför konservativ och för att han stödjer det moderata islamistpartiet Ennahda.

Men Saied lyckades få stöd både bland islamister och inom vänstergrupper, trots att hans socialkonservativa politiska inriktning inte riktigt passat in hos någon av grupperna.

Försöken att definiera honom politiskt har stött på patrull hos både anhängare och politiska motståndare. Saied själv, som enligt bedömare talar en mycket formell form av klassisk arabiska, säger att hans framgång är "som en ny revolution". Hans avsaknad av politiskt kändisskap inom etablissemanget, eller medial popularitet, gjorde honom till något av en joker i valrörelsen.

Korruptionsmisstänkt

Motståndaren Nabil Karoui var på många vis motsatsen: medialt känd och med en stor stab bakom sig under valkampanjen. Men själv genomförde han en valkampanj där han mestadels satt frihetsberövad under en stor del av valrörelsen. Han anklagas av myndigheter för bland annat skatteflykt och pengatvätt. Karoui förnekar samtliga anklagelser och släpptes fri strax före valet.

Karoui äger tv-bolaget Nesma och leder det nybildade partiet Tunisiens hjärta.

Enligt vallokalsundersökningen fick han 23 procent av rösterna.

Den andra omgången i presidentvalet hölls eftersom ingen av de 26 kandidaterna fick mer än 50 procent av rösterna i valomgången i september.

Ennahda vann parlamentsvalet tidigare i oktober med 52 mandat. Tvåa kom Tunisiens hjärta som fick 38 av parlamentets totalt 217 mandat.