Landshövding Elisabeth Nilsson anser att vargstammens rykte har försämrats till följd av att en varg har dödat ett stort antal får på en gård i Östergötland. Problemet löses bäst genom att döda den skyldige, menar hon.

Svenska rovdjursföreningens talesman i Östergötland, Sven-Olof Löfgren, anser att landshövdingen har kommit fram till rätt slutsats, men han påpekar att vargen inte ensam kan lastas för att beslutet om skyddsjakt måste fattas.

Vargen bjöds in på dukat bord, menar han. Alla inblandade myndigheter borde ha förstått att den kommer tillbaka till platser där det är lätt att ta byten.

Artikelbild

- Nu finns det ingen annan utväg än att döda vargen, men man började jobba fel från första början med den här frågan. Man skulle ha tagit tag i det mycket tidigare.

Hur menar du?

- Det blir så här när man inte har stängsel och skyddar sina djur på ett vettigt sätt. Men det största ansvaret ligger på myndigheterna. Vi erbjöd vår hjälp men vi hörde inte någonting från LRF, säger Sven-Olof Löfgren.

Han har själv varit med och satt upp 106 stängsel i Sverige. Om två veckor ska han åka till Västmanland för att sätta upp ett nytt stängsel.

- Jag satt 30 stängsel i Örebro län och rovdjuren där har ökat men skadorna har minskat.

Enligt Sven-Olof Löfgren har rovdjursföreningen i Östergötland en stängselgrupp på 15, 20 personer som gärna ställer upp och arbetar utan ersättning.

- Det kostar ingenting. Vi brukar bara vilja ha lite mat och kaffe. Ett akutstängsel borde ha kommit upp mycket, mycket tidigare på den aktuella gården. Det skulle inte ha behövts tre angrepp, säger han och fortsätter:

- Det är bestämt att vi ska ha varg i Sverige. Även rovdjuren har sin plats i den biologiska mångfalden.

Finns det tillräckligt mycket plats för vargen i Östergötland?

- Ja, det finns plats för en flock i den norra delen och en flock i den södra delen. Och det kommer att bli så men det tar sin tid.

70 procent av befolkningen i Sverige är för vargen, menar Sven-Olof Löfgren.

- Problemet är att jägarförbunden är starka. De sitter på varenda beslutande stol i hela Sverige, så det är inte lätt för oss heller.