Så mycket bantas vindkraftsplanerna vid Uknadalen

Bolaget Fred. Olsen Renewables minskar kraftigt på antalet planerade vindkraftverk i sin ansökan om etablering av vindpark Orreklint vid Uknadalen.

I den ansökan som Fred. Olsen Renewables inom kort lämnar till länsstyrelsen i Östergötland kvarstår totalt 13 vindkraftverk – tio i Åtvidabergs kommun och tre i Västerviks kommun.

I den ansökan som Fred. Olsen Renewables inom kort lämnar till länsstyrelsen i Östergötland kvarstår totalt 13 vindkraftverk – tio i Åtvidabergs kommun och tre i Västerviks kommun.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uknadalen2023-12-13 13:00

När ursprungsplanen för vindpark Orreklint presenterades under ett samråd i Falerums bygdegård för drygt ett år sedan, fanns 23 vindkraftverk i det planerade området väster om Uknadalen.

14 av dem fanns i Åtvidabergs kommun och nio i Västerviks kommun. Nu har planerna minskat kraftigt. 

– Det var tydligt i samrådet att det finns en oro för ljud i bygden, men också för visuell påverkan på landskapet. Vi har beaktat de synpunkter vi fått till oss, säger bolagets projektledare Staffan Svanberg.

– Vi har tagit hänsyn till landskapet och minskat synintrycken.

undefined
Staffan Svanberg är projektledare för vindpark Orreklint. Han räknar med att ansökan om tillstånd för etablering lämnas till länsstyrelsen i Östergötland innan jul.

Dessutom har bolaget lagt mer än 3 000 timmar på utredningar och inventeringar av bland annat örnar, andra rovfåglar, skogsfåglar, lommar och fladdermöss samt studerat natur-och kulturvärden och vindaspekter.

– När man går ut på samråd är det i ett tidigt skede. Man har koll på vissa förutsättningar, som avstånd till boende och försvarsintressen. Därefter är det som att lägga ett pussel, där man ser vad som verkligen är gångbart.

I den ansökan som bolaget inom kort lämnar till länsstyrelsen i Östergötland kvarstår totalt 13 vindkraftverk – tio i Åtvidabergs kommun och tre i Västerviks kommun.

undefined
Här är de 13 vindkraftverk som Fred. Olsen Renewables inom kort kommer att ansöka om tillstånd för placerade. I den första planen fanns 23 kraftverk.

– Utifrån hänsyn till landskapsbilden har vi exkluderat ett större område från verksplaceringar i öster, närmast Uknadalen.

Längst västerut, mot Stora Ved har två vindkraftverk strukits ur planerna. Flertalet av de kvarvarande vindkraftverken är placerade kring sjöarna Lilla och Stora Grundvattnet.

Tror ni att det är möjligt att ni får de tillstånd som krävs för att genomföra planerna? 

– Ja, vi tror att det är fullt möjligt.

Efter att länsstyrelsen fått ansökan kommer både Åtvidabergs kommun och Västerviks kommun att få ta ställning till mark- och vattenanvändning i området för vindparken. Om kommunerna inte använder det kommunala vetot går ärendet till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation för prövning enligt Miljöbalken. 

– Utifrån vårt perspektiv vill vi att det går till den prövningen. Det är där ansökan prövas sakligt.

I det underlag som nyligen presenterats för ledande politiker och tjänstemän i Åtvidabergs kommun framgår att 13 vindkraftverk motsvarar en investering på cirka en miljard kronor. Den beräknade elproduktionen är på cirka 276 000 000 kWh. 

Bolagets tidsplan (om eventuellt beslut inte överklagas) anger byggnation under åren 2027-2028, med drift fram till 2068. Avveckling och återställning anges till åren 2068-2070.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!