Kommunalrådet: "Kommer bjuda in till dialog"

Västerviks kommunalråd säger att invånarna kommer bjudas in till dialog om vindkraftens vara eller icke vara i Västervik. Men det dröjer. Personligen tror han dock inte det blir fler stora vindkraftsparker i Västervik.

Harald Hjalmarsson (M) säger att invånarna kommer bjudas in till dialog om översiktsplanen, vilken kommer inkludera energiförsörjning och därmed även vindkraft.

Harald Hjalmarsson (M) säger att invånarna kommer bjudas in till dialog om översiktsplanen, vilken kommer inkludera energiförsörjning och därmed även vindkraft.

Foto: Martina Gradian

Uknadalen2023-12-07 17:00

"Rädda Uknadalen miljöförening" tycker att politikens engagemang brister. De tycker att politikerna borde kunna ta ställning redan innan en tillståndsansökan är gjord. Kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) tycker att man gjort det:

– När bolaget tog kontakt med berörda kommuner informerade vi om att från vår sida kommer vi inte tillstyrka några verk förrän vi har en ny vindbruksplan, säger Hjalmarsson (M).

Han berättar att Västervik och Åtvidaberg delat information, och att han vid ett par tillfällen pratat med representanter från föreningen.

– Föreningens synpunkter är relevanta, men det finns en formell process att följa för att det ska vara rättssäkert.

undefined
Ukna i vinterskrud. Harald Hjalmarsson (M) tror att en vindkraftsetablering nära Uknadalen är osannolik, med tanke på att dalen är ett riksintresse.

Den nya vindbruksplanen kommer dock att bli en energiförsörjningsplan, och ett tillägg till kommunens nya översiktsplan. 2025 eller 2026 kan översiktsplanen bli klar. 

– Vi är politiskt överens att inte tillstyrka några etableringar innan dess. Men bolaget kan så klart gå vidare med de verk som inte ligger i vår kommun. 

Bolaget ska möta Åtvidabergs politiska ledning i början av december. Västervik är inte inbjudna.

Var du på föreläsningen i Falerum föreningen anordnade? 

– Nej. Det är intressant men i och med att det här är en icke-fråga innan vi har en vindbruksplan har vi sagt tack men nej tack.

Han tillägger att han personligen tror att etableringen är osannolik:

– Med tanke på riksintresset. 

Han säger att invånare kommer komma till tals i översiktsplaneringen, och att kommunen höll ett tiotal fysiska möten förra gången en översiktsplan togs fram.

– Vi är måna om att ha en dialog och kommer bjuda in till det. Med de digitala verktyg som finns idag kommer vi kunna ha en ännu mer omfattande dialog. 

Det ligger som sagt några år fram i tiden. Hjalmarsson säger att han gärna tar ett möte med föreningen, om de önskar det, även om det kan vara svårt att hitta tid. 

– Jag är ganska säker på vad föreningens budskap är och tror att vi har samsyn. Jag tror personligen inte att det kommer bli fler storskaliga vindkraftsparker i Västervik. Jag tror att en mer framkomlig väg är kärnkraft. 

Är kommunpolitiker tillräckligt kompetenta för att fatta beslut om energiförsörjningen? 

– Det är inte vi som ska fatta beslutet. Vi lämnar ju bara vad vi tycker. Vi förtroendevalda ska se till det allmännas intresse, men det är inte vi som ger tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!