1 Världens första digitala hörapparat
I ett fruktbart samarbete mellan tekniska högskolan och medicinska fakulteten skapade de unga doktoranderna Thomas Lunner och Johan Hellgren en riktig succé, under ledning av professor Stig Arlinger. Trion lyckades få in avancerade datorfunktioner i en liten hörapparat, och blev i mitten på 90-talet först i världen med en digital hörapparat. Upptäckten ledde till EU-pris, uppvisning på Disney World och omslagsbild på telefonkatalogen.
2 Den revolutionerande jätte-Ipaden
Universitetet slog sig samman med företaget Sectra och skapade ett visualiseringsbord med 3D-visning, som presenterades för världen 2012. Främst revolutionerade bordet möjligheten att studera människokroppen. Allt – anatomi, fett, ådror – kunde nu studeras in i minsta detalj och hantera röntgenbilder i realtid och i 3D. Bordet hamnade omedelbart på den officiella listan över Sveriges 100 viktigaste innovationer genom tiderna, och på Tekniska museet i Stockholm.
3 Noshörningarnas livvakt
Noshörningarna hade minskat från 10 000 till 65 på några decennier, och i kampen med tjuvjägarnas utrustning stod sig vakterna i Tsavo-området i Kenya sig slätt. Tills några forskare från Linköpings universitet 2014 försåg dem med avancerad sensorteknik i form av gps, larm och bevakningssystem.
Noshörningsräddandet var egentligen mest en trevlig bonus. Det främsta syftet med projektet var att bereda väg för svensk exportindustri på den afrikanska marknaden.
4 Den elektroniska näsan
I början på 90-talet presenterade forskartrion Fredrik Winquist, Hans Sundgren och Ingemar Lundström sin elektroniska näsa. En näsa som funkade precis som den mänskliga och krävde stort (dator)minne för att lära sig känna igen alla lukter. Främst kom den att användas inom livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin, men den fungerade även bra som vinkännare och likjägare.
5 Oscars till Campus Norrköping
De senaste åren har Oscar efter Oscar trillat in till civilingenjörer utbildade på medieteknikutbildningen i Norrköping. Först ut var Mattias Bergbom, vars trolleri med Brad Pitts hår i filmen "Benjamin Buttons otroliga liv" gav honom en Oscar 2009. I år var det dags igen, dubbelt upp. Magnus Wrenninge tog hem en Oscar för sin uppfinning "Field 3D", ett bibliotek för datagrafik till tecknade filmer, precis som Mihai Aldén som skapat "OpenVDB", som bearbetar och lagrar specialeffekter i 3D.