Olika syn på Lius alkoholkultur

Linköpings universitets alkoholpolicy är för dålig, enligt en rapport från Ungdomens Nykterhetsförbund. Men studenterna underkänner kritiken.

Gammal. "Ja, det finns en press, men jag är tillräckligt gammal för att ta egna beslut. Det finns nykterfadder under nollningen, så det är alltid någon som är ansvarig", säger Sara Brunzell på Turistprogrammet.

Gammal. "Ja, det finns en press, men jag är tillräckligt gammal för att ta egna beslut. Det finns nykterfadder under nollningen, så det är alltid någon som är ansvarig", säger Sara Brunzell på Turistprogrammet.

Foto: Mikael Svensson

Universitetet2015-02-05 18:40

Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, driver under 2015 kampanjen Bryt i syfte att bryta alkoholhetsen. I går släppte förbundet en rapport om alkoholens roll i studentkulturen, där det bland annat görs en rankning av landets 25 största universitet och högskolor avseende policy. Linköpings universitet hamnar på plats 24, med endast Karolinska institutet i Stockholm efter sig.

UNF har undersökt dels själva universitetet – där de bland annat saknar en tydlig handlingsplan. Dels har de tittat på den största studentkåren – LinTek – och där tycker de att de få meningarna i åsiktsprogrammet är alldeles för torftiga.

– Ett policydokument är det första man ser och det visar var skolan står. Det är ett bra första steg för den som vill jobba för en sund alkoholkultur. Studentlivet är utformat runt alkohol. Det är en grundpelare och det är problematiskt, säger Amanda Borg, kampanjansvarig på UNF.

Men LinTek slår bakut när de läser rapporten. Enligt Linda Espling, studiesocialt ansvarig på LinTek, lever kåren upp till nästan alla parametrar som UNF efterlyser. Bland annat verkar förbundet ha missat att läsa kårens mottagningspolicy, enligt henne. Där finns ett avsnitt om alkohol och droger, där det mer detaljerat och konkret beskrivs hur arrangörerna ska förhålla sig till alkohol under nolleperioden. Att första kvällen ska vara alkoholfri, att minst hälften av de planerade dagarna under nolle-p ska vara alkoholfria, att inget med alkoholhalt över 4,5 procent får säljas av kåren, att ansvariga arrangörer ska vara nyktra är några exempel.

– Vårt dokument har spridit sig till Chalmers och lagt grunden för de ändringar de har gjort i sin policy. Och Chalmers ligger etta på UNF:s lista ... Både Lund och KTH har också blivit inspirerade av vårt arbete, säger Linda Espling.

UNF har utgått från synlig policy, men det bedrivs enligt Linda Espling mycket arbete som inte syns utåt. De ingår i ett samarbete mellan landets sju största teknologkårer, och har ett nära samarbete med universitetet och studenthälsan kring alkoholfrågor. Dessutom finns nätverket SLANDT – Studenter vid LiU Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak – där kårrepresentanter, studenthålsan, Länsstyrelsen, polisen, alkoholhandläggare och kommunrepresentanter från Linköping och Norrköping ingår.

– Vi jobbar på många olika håll även om inte allt är nerskrivet, säger Linda Espling.

Fotnot: Bäst alkoholpolicy har enligt rapporten Chalmers tekniska högskola, följt av Mälardalens högskola och Lunds universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om