572 av kvinnorna drabbades av tarmcancer. Av dem fanns de flesta i den grupp som konsumerade minst kalk. Men det är inte några extrema mängder kalk som man måste sätta i sig - det verkar räcka med mängder runt 900 milligram per dag. Kostrekommendationen i Sverige är minst 800 milligram per dag. Förklaringen till varför mycket kalk i maten skyddar mot tarmcancer är inte klarlagd. Enligt en teori kan kalk binda gallsyror och därmed hindra dem att irritera tarmväggen, uppger professor Lars Holmberg vid Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala för Upsala Nya Tidnings nätupplaga, unt.se. Forskning i USA tyder på att män också drabbas mera sällan av tarmcancer om de konsumerar tillräckligt mycket kalk. Förutom i mejeriprodukter, fisk och spenat finns kalk i exempelvis bruna bönor, rotmos och apelsiner. Lars Holmberg rekommenderar en allsidig, kalkrik kost.
Kalkrik mat ger cancerskydd
Kvinnor som äter mycket kalkhaltig mat får mer sällan tarmcancer än de som bara får i sig låga mängder. Så tolkar forskarna en undersökning där drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län studerats under elva år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!