Kalkrik mat ger cancerskydd

Kvinnor som äter mycket kalkhaltig mat får mer sällan tarmcancer än de som bara får i sig låga mängder. Så tolkar forskarna en undersökning där drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län studerats under elva år.

UPPSALA2002-04-30 01:25

572 av kvinnorna drabbades av tarmcancer. Av dem fanns de flesta i den grupp som konsumerade minst kalk. Men det är inte några extrema mängder kalk som man måste sätta i sig - det verkar räcka med mängder runt 900 milligram per dag. Kostrekommendationen i Sverige är minst 800 milligram per dag. Förklaringen till varför mycket kalk i maten skyddar mot tarmcancer är inte klarlagd. Enligt en teori kan kalk binda gallsyror och därmed hindra dem att irritera tarmväggen, uppger professor Lars Holmberg vid Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala för Upsala Nya Tidnings nätupplaga, unt.se. Forskning i USA tyder på att män också drabbas mera sällan av tarmcancer om de konsumerar tillräckligt mycket kalk. Förutom i mejeriprodukter, fisk och spenat finns kalk i exempelvis bruna bönor, rotmos och apelsiner. Lars Holmberg rekommenderar en allsidig, kalkrik kost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om