Bakterieförekomsten innebär sällan någon allvarlig risk att bli sjuk, konstaterar Per Gustavsson vid tillsynsavdelningen på Livsmedelsverket i Uppsala. Han har sammanställt resultaten av en lång rad undersökningar i landets kommuner.
- Bakterieförekomsten visar på någon form av brist i hanteringen. Eftersom det förekommer bakterier så finns det all anledning att vara noga med kylförvaringen och ha korta hållbarhetstider, säger han till TT.
Enligt Upsala Nya Tidning är en vanlig brist att anställda som hanterar matvarorna tvättar händerna för dåligt efter toalettbesök, vilket gör att tarmbakterier förs över till maten.Även jästsvampar och jordbakterier, som kan komma från dåligt sköljda grönsaker, påträffas i maten. I rapporten finns också fynd av stafylokocker som kan ge allvarliga infektioner.
Nedslående undersökningsresultat
Från Skåne län rapporteras att 46 procent av de fyllda baguetter som breddes på beställning i butiker hade för stora mängder bakterier. Motsvarande siffra för förpackade baguetter var 62 procent och här var en procent direkt otjänliga. Mer än var tredje fylld baguette förvarades för varmt.
En mindre undersökning av baguetter i Växjö gav ett lika nedslående resultat. Av 15 prover var två otjänliga, medan tre fick anmärkning.
I Östergötland fick 37 av 57 undersökta bagerier anmärkningar på hygienen. Bakterier hittades i stor mängd på dåligt rengjorda arbetsredskap och vart fjärde prov på grädde och smörkräm fick anmärkning.
I Jönköping struntade hälften av bageriernas personal i att använda hårskydd och hälften av bagerierna fick anmärkning på gräddproverna.
Frekventa kontroller i Malmö
I Växjö besökte miljö- och hälsoskyddskontoret 25 ställen som sålde semlor och konstaterade brister i märkning och hantering. Där fanns förpackningar stämplade med fem dagars hållbarhetstid, trots att de inte förvarades i kyla.
I Malmö gjordes 113 oanmälda inspektioner på kaféer och salladsbarer. Var tionde ställe hade hygieniska brister som ledde till ny inspektion och nästan hälften av baguetterna innehöll för mycket bakterier.Malmö förekommer flitigt i Livsmedelsverkets sammanställning. Men det betyder inte att de livsmedelshygieniska förhållandena är sämst där. I stället är det ett mått på omfattningen av den kommunala kontrollverksamheten och i vilken utsträckning man rapporterar in sina resultat till Livsmedelsverket.