Frankrike Àr ett av de lÀnder i vÀrlden som konsumerar mest senap. En genomsnittlig fransman Àter omkring ett kilo om Äret, enligt Association moutarde de Bourgogne (AMB).
Under vÄren och sommaren har det dock varit svÄrt att hitta den populÀra smaktillsÀttaren i livsmedelsbutikerna, och dÀr den gÄr att hitta har priserna stigit med över 13 procent, enligt analysföretaget IRI France.
Tvingas Àndra menyn
Ăven franska restauranger har svĂ„rt att fĂ„ tag i senap, sĂ„ till den milda grad att man pĂ„ en del restauranger har tvingats göra om menyn. PĂ„ La Petit Bouchon de la Place i Lyon har man tagit bort senapen frĂ„n en del matrĂ€tter.
ââVi brukar servera ketchup, majonnĂ€s och senap till vĂ„ra hemlagade pommes frites, men nu serverar vi bara ketchup och majonnĂ€s, sĂ€ger restauratören Rebecca Guyon till franska mediebolaget BFMTV.
ââDen lilla mĂ€ngd senap som vi lyckas fĂ„ tag pĂ„ sparar vi till rĂ€tter som verkligen mĂ„ste ha det som andouillette (inĂ€lvskorv).
Anledningen till bristen Ă€r torkan som förra sommaren drabbade Kanada och som ledde till en mycket dĂ„lig skörd, rapporterar franska medier. Frankrike importerar omkring 80 procent av de frön som anvĂ€nds vid tillverkning av senap frĂ„n Kanada. Ăven kriget i Ukraina pĂ„verkar tillgĂ„ngen eftersom Ryssland och Ukraina Ă€r vĂ€rldens andra och femte största exportörer av senapsfrön.
Dijonsenap frÄn Kanada
Den klassiska dijonsenapen, som gjort staden Dijon vÀrldskÀnd, tillverkas alltsÄ sedan mÄnga Är av senapsfrön som kommer frÄn andra lÀnder Àn Frankrike, och dÄ frÀmst frÄn Kanada. SjÀlva produktionen sker dock frÀmst fortfarande i regionen Bourgogne dÀr Dijon ligger. Namnet Moutarde de Dijon Àr inte en skyddad beteckning, vilket innebÀr att dijonsenap i princip kan tillverkas var som helst i vÀrlden. Med det sagt Àr ÀndÄ omkring 50 procent av all senap som konsumeras i Europa, och 90 procent som konsumeras i Frankrike, producerad i Bourgogne, enligt det franska jordbruksdepartementet.
I Frankrike försöker man nu hitta olika sÀtt att motverka den hÀr senapsbristen. I medierna tipsar man om olika ersÀttningsprodukter som kan anvÀndas som smakgörare, bland annat föreslÄs pepparrot och wasabi, och till köttbiten föreslÄs olika sÄser som Worcestershire och vinÀgrett.
För liten produktion
Det finns nÄgra mindre franska producenter som odlar senapsvÀxter pÄ fransk mark och i Är har skörden varit osedvanligt bra. François Lorin i Eure-et-Loire har ökat skörden med en tredjedel.
ââDet Ă€r bra, men det förĂ€ndrar ingenting i grunden, sĂ€ger han till BFMTV.
De smÄ producenterna tillverkar för lite för att kunna fylla pÄ hyllorna i de stora livsmedelskedjorna, utan de produkterna hamnar vanligtvis hos lokala delikatessbutiker och lyxrestauranger.