Nawrockis seger ”en iskall motvind” för Ukraina

Karol Nawrockis seger i det polska presidentvalet är ett bakslag för Ukraina.
–Polen kommer att sakta ner Ukrainas väg in i EU och Nato så mycket som möjligt, säger analytikern Stefan Ingvarsson.Vad gäller militärt stöd är Nawrocki dock oenig med andra högerpopulister i Europa.

Karol Nawrocki lyckades mobilisera högern och ytterhögern.

Karol Nawrocki lyckades mobilisera högern och ytterhögern.

Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polen2025-06-03 07:27

Nawrocki lyckades mobilisera väljargrupperna till höger för att med knapp marginal vinna över sin EU-vänlige rival Rafal Trzaskowski. Nu blir den 42-årige historikern Polens nya president den 6 augusti.

– Nawrocki representerar inte bara Lag och rättvisa (PIS), det parti han kommer ifrån, utan hans vinst har också till stor del handlat om att han har närmat sig ytterlighetshögern och deras väljare.

– De står för en tydligt anti-ukrainsk politik och har ett antagonistiskt förhållningssätt till Kiev. Jag skulle beskriva det som en iskall motvind för Ukraina, säger Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, med inriktning på polsk utrikespolitik.

Ukrainas arbetskraft oroar

Just de väljargrupperna är mycket skeptiska till invandring och ser ett eventuellt ukrainskt medlemskap i EU som ett hot mot polsk produktion och arbetstillfällen.

– Det är klart att det påverkar den polska arbetsmarknaden om det kommer ett väldigt stort land med ännu lägre lönenivåer än de polska in i EU.

Militär balansgång

Men Nawrocki vill se ett fortsatt militärt stöd till Ukraina. På den punkten skiljer han sig från andra högerpopulister i Europa.

– Det ligger i Polens intresse att kriget mot Ryssland och striderna mot Rysslands aggressiva politik förs i Ukraina och inte vid den polska gränsen.

– Man har sitt eget historiska minne av att vara ockuperat av Ryssland och Sovjetunionen och därför finns det ingen grogrund för proryska hållningar.

När det kommer till Nato vill Polen inte se någon konkurrens i sin vision att bli en europeisk stormakt inom försvarsområdet.

– Polen håller på att bli en av Europas främsta väpnade styrkor och siktar på att ha ett av Europas starkaste försvar. Samtidigt så är Ukraina Europas just nu mest erfarna och kompetenta armé. Därför vill man inte se Ukraina i Nato, det finns en rivalitet där, säger Stefan Ingvarsson.

Fakta: Politisk makt i Polen

Landet styrs i första hand av premiärministern och regeringen. Där bytte Polen väg i valet 2023, då en vänsterlutande och EU-vänlig koalition ledd av Donald Tusk kunde ta över, efter åtta års hårdfört styre av högerpartiet PIS. Presidenten väljs i separata val, och det är det som nu avgjorts. Statschefen har ett visst inflytande över utrikespolitiken och dessutom stor möjlighet att stoppa och blockera lagstiftning. Den möjligheten har den nu avgående högerpresidenten, PIS-stödde Andrzej Duda, använt för att sätta käppar i hjulet för Tusks regering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!