Trump: McConnell saknar vishet - bör dumpas

Han är en "butter, tvär och tråkig politisk klåpare". En ilsken expresident Trump dissar med hårda ord senatens minoritetsledare Mitch McConnell och uppmanar Republikanerna att göra sig av med honom.

Den tidigare amerikanske presidenten vill inte att senatens minoritetsledare Mitch McConnell (bilden) ska sitta kvar. Arkivbild.

Den tidigare amerikanske presidenten vill inte att senatens minoritetsledare Mitch McConnell (bilden) ska sitta kvar. Arkivbild.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Politik2021-02-17 00:31

"Det republikanska partiet kan aldrig mer få respekt eller vara starkt med politiska 'ledare' som senator Mitch McConnell vid rodret", säger Donald Trump i ett uttalande.

Utspelet kommer från Trumps så kallade politiska aktionskommitté Save America, som han startade efter valet i november. Det är skrivet i jag-form och tycks komma direkt från USA:s före detta president.

Slår sig för bröstet

I uttalandet påstår Trump att McConnell saknar politiska insikter, vishet, kunskap och personlighet – och att det är därför han förlorat majoritetsledarposten.

"Om republikanska senatorer fortsätter att stödja honom så kommer de inte att vinna igen", skriver Trump.

I lördags, i samband med riksrättsomröstningen i senaten, röstade den tidigare Trumplojale McConnell visserligen för att fria Donald Trump från anklagelserna om uppvigling, men han sade också att Trump "i praktiken och moraliskt" bar ansvar för den dödliga attacken mot Kapitolium i januari.

Hur landar?

Vid sidan av personattacken fortsätter Trump att slå sig för bröstet och hävdar att det är tack vare honom som flera republikanska kongressledamöter vunnit sina platser. Han refererar till senatorsvalen i Georgia i januari som en McConnell-orsakad "katastrof" där Republikanerna borde ha vunnit.

Frågan är hur utspelet landar bland de splittrade Republikanerna. Det är tydligt att Trump är mäktig inom partiet och att "Trumpismen" är en faktor att räkna med i framtida val. Men det finns också falanger av mer mittenorienterade partimedlemmar som är trötta på expresidenten.

Donald Trump, som nu bor i Florida, har meddelat att han har för avsikt att stötta vissa republikaner inför mellanårsvalet 2022. Det verkar tilltala de 74 miljoner amerikaner som röstade på honom i presidentvalet: pengar har strömmat in till Save America som vid årsskiftet hade över 31 miljoner dollar i kassakistan.

Bakgrund: Kongressattacken och riksrätten mot Donald Trump

Den 6 januari samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC hade samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade presidenten.

De gjorde som han sa. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden Kapitolium och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump. Den enda åtalspunkten lyder anstiftan till uppror. Det syftar på Trumps felaktiga påståenden om valfusk och anförandet den 6 januari.

Åtalet lämnades till senaten den 25 januari, fem dagar efter att Trump avgått. Rättegången inleddes den 9 februari och avslutades den 13 februari med att senaten friade Trump. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga någon med skuld i ett riksrättsärende. Trumps advokater avfärdade åtalet som "politisk teater".

Riksrättsprocessen var den andra mot Donald Trump. Den första inleddes i december 2019 och rörde anklagelser om att han pressat Ukrainas ledning för egen politisk vinning. Även den slutade i ett friade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!