Ukraina: Ryskt fartyg i Östersjön i brand

Ett ryskt krigsfartyg i Kaliningrad har brunnit och orsakats stora skador, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst HUR.

Det ryska krigsfartyget Serpuchov uppges ha blivit angripet och stucket i brand i Kaliningrad. Här ses det i hamnen i Baltijsk i juli 2022. Arkivbild.

Det ryska krigsfartyget Serpuchov uppges ha blivit angripet och stucket i brand i Kaliningrad. Här ses det i hamnen i Baltijsk i juli 2022. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ryssland2024-04-09 09:39

Underrättelsetjänsten ligger bakom branden, låter källor därifrån meddela via flera ukrainska medier. I ett klipp som HUR har delat via sina kanaler visas en ritning av fartyget i fråga upp, samt ett kort klipp där man ser en brand starta i en hytt.

Korvetten "Serpuchov" låg för hamn i Baltijsk i den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad, där Rysslands Östersjöflotta har en hemmahamn.

Händelsen har inte omnämnts av oberoende eller ryska källor. Om de ukrainska uppgifterna stämmer så utgör det ett första ukrainskt angrepp mot ett ryskt krigsfartyg i Östersjöområdet. Baltijsk ligger knappt 30 mil från Ölands och Gotlands sydspetsar.

Ukraina har, trots att landet i princip saknar en aktiv flotta, sänkt flera ryska fartyg under de senaste två årens krig. Då har det skett i Svarta havet och i huvudsak har de använt så kallade ytdrönare och robotar.

Ukraina har utfört angrepp allt längre in i Ryssland, bland annat med drönare som skickats så långt som till S:t Petersburg vid Finska viken, eller till oljeraffinaderier i Tatarstan långt öster om Moskva.

"Serpuchov" är en 74 meter lång korvett av en modell som bestyckas med robotar. Ett av dess systerskepp, Velikij Ustjug, skadades i en ukrainsk drönarattack i Svarta havet 2022 och sågs senare bli bogserat upp längs med floden Volga för reparationer. Ryssland hade tidigare totalt 14 stycken korvetter av detta slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!