Produktionsanläggningen är på sammanlagt 780 kvm och gör det möjligt för företaget att montera upp till åtta maskinprototyper på samma gång mot tidigare tre.
– Vi har varit rätt så begränsade tidigare. Nu kan vi utveckla maskiner snabbare, och på så sätt få ut dem på marknaden tidigare, säger Roger Siljeholm utvecklingschef på Väderstad-Verken.
I Väderstad producerar man maskiner som inriktar sig på lantbrukets sådd och jordbearbetning. Deras flesta kunder finns i Europa, men också i Ryssland och övriga delar av världen berättar Linnéa Stark kommunikationschef på Väderstad-Verken.
Var har ni era främsta konkurrenter?
– De finns i Frankrike och Tyskland, och de företagen är ungefär lika stora som vi, säger hon.
Vad innebär den nya hallen för er?
– Vi kommer kunna jobba med fler prototyper parallellt med varandra. Vissa dagar handlade det tidigare mer om att flytta maskiner in och ut ur verkstaden för att kunna bygga dem färdiga, säger Roger Siljeholm.
Vi passerar den gamla utvecklingsverkstaden där taket är lågt, och lokalen är ganska mörk.
–Här tillverkar vi de mindre delarna till provmaskinerna numera, berättar Roger Siljeholm.
Vi går vidare och kommer in i den nya produktionshallen.Den nya verkstaden är ljus, varm och stor. Just för dagen har man tre maskiner att arbeta med inne hallen. Längst bort står John Johansson och bygger på en prototyp.
– Det här är ett kanonlyft. I den gamla lokalen var takhöjden begränsad. Tidigare var vi stundtals tvungna att montera utomhus för att vi inte hade utrymme, berättar John Johansson prototypbyggare.
På utvecklingsavdelningen jobbar sammanlagt 130 personer med konstruktion, provning och prototypverkstad.
– Det är väldigt höga krav på våra maskiner. De används under intensiv perioder, och många gånger används de dygnet runt. Därför är en viktig del att kvalitetenssäkra maskinerna genom prototypmaskiner, som utsätts för tuffa prov. Trenden är också att vi går mot större och större maskiner inom jordbruket, och då behöver vi större monteringsutrymmen när vi bygger prototyperna, berättar Roger Siljeholm.
Han säger också att företaget lever på innovation. Han menar att det är det som till stor del byggt Väderstad-Verken.
– Vi har hela tiden kunnat komma med nya produkter, och vid flertal tillfällen har vi lyckats dubbla prestandan med bibehållet, eller bättre resultat för lantbrukarna, säger han.
Vi kan idag avslöja att vi fått en ny kund i ett nytt land, berättar Linnéa Stark.
Snart syns en Väderstadröd kultivator på de stora fälten I Mongoliet.