Förskolan på orten behöver utökas

Ängahusets förskola i Väderstad behöver byggas ut. Sedan i våras står en paviljong intill dagiset, men kommunen vill ha en permanent lösning.

Väderstads förskolas paviljong kommer på sikt att bytas ut mot en permanent tillbyggnad.

Väderstads förskolas paviljong kommer på sikt att bytas ut mot en permanent tillbyggnad.

Foto: Sune Johansson

Väderstad2019-11-05 05:00

Det är inte bara de stora tätorterna i kommunen som har växtverk. Även Väderstad växer och ett ökat behov av förskoleplatser fick kommunen att sätta upp en paviljong vid Ängahusets förskola i mars i år. 46 barn är placerade på förskolan. Det finns kapacitet för ytterligare ett tiotal barn.

– Vi ser att efterfrågan inte kommer att minska de närmaste åren, säger Thomas Kinell som är utbildningsstrateg på kommunen.

Nu har han skrivit ihop en behovsbeskrivning där han konstaterar att efterfrågan på förskoleplatser varit relativt konstant i Väderstad fram till för ett par år sedan. Men nu ökar den och förväntas fortsätta öka. Hyresavtalet för paviljongen löper till 2022 och kan förlängas ytterligare, men på sikt menar utbildningsförvaltningen att en permanent utbyggnad bör ske med cirka 30 platser.

– Vi behöver även samråda med de båda föräldrakooperativ med en avdelning vardera som finns i Väderstad respektive Hogstad, om de har planer på att öka eller minska sin kapacitet. Behovet av kommunala förskoleplatser påverkas ju av det, säger Thomas Kinell.

Dessutom behöver man samordna planeringen av eventuell förskoleutbyggnad med kommunens kostenhet. I dag finns ett tillagningskök i Ängahuset som även servar Väderstads skolas elever.

Thomas Kinells uppskattning av investeringens storlek hamnar på runt 20  miljoner kronor.

Hyran för paviljongen är på 336 000 kronor per år. Totalt inklusive montering och drift 1,1 miljoner per år.

Karta: Väderstads skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!