Flera stölder av gps-utrustning till traktorer har anmälts till polisen den senaste tiden, vilket vi tidigare har berättat om vid ett flertal tillfällen. Fenomenet har synts på fler håll i Östergötland och både försäkringsbolag och polisen varnar liksom förra året för stöldligor, inte minst i områden kring Vättern. På Väderstad Group är man väl insatt i tekniken, berättar en av delägarna och försäljningschefen Bo Stark.
Robin Jakobsson jobbar med teknisk support på företaget. Han berättar att gps-verktyget underlättar mycket för lantbrukare både ur ett produktionsperspektiv och arbetsmiljöperspektiv.
– Den har en väldigt stor praktisk betydelse för att öka effektiviteten på fältet och gör så att du kan framför allt fokusera på rätt sak. I stället för att fokusera på att köra rakt fokuserar du på redskapet bakom som gör arbetet. Traktorn är bara en dragare egentligen. Och om du inte behöver fokusera på att köra rakt så är man betydligt mer utvilad när man kommer hem på kvällen.
Gps:n som påminner om en brandvarnare i formen sitter monterad på taket på traktorn, oftast i fronten. Den modell som Robin visar är vit och syns tydligt, till tjuvarnas glädje. Den signalerar att det finns ytterligare utrustning inne i hytten där själva intelligensen sitter i en löstagbar skärm. Gps-verktyget programmeras efter lantbrukarens marker och gör att traktorna kan göra spikraka spår på fälten.
– Det räcker att du har en på gården så kan du flytta till mellan traktorer vilket gör att de är väldigt lätta att stjäla, säger Robin.
Gps-systemet har egentligen funnits i mer än 20 år redan, men utvecklas i raskt tempo.
– För 20 år sedan var det mestadels bönder med stora fält i USA som hade gps, säger Robin. I Sverige var det mest entusiaster som köpte och då fanns ingen andrahandsmarknad, det var ingen som var redo för det.
Idag är det mer eller mindre standard på traktorer.
– Dessutom börjar allt fler tillverkare att utforma gps-utrustningen så att den ska bli svårare att stjäla och nästintill omöjlig att använda som stöldgods då man har lagt till olika låskoder med mera, säger Bo Stark.
– Fler och fler tillverkare väljer att bygga fast dem mer i taket och integrerar dem mer i hela uppbyggnaden i traktorn så det knappt går att välja bort dem ifrån specifikationen på traktorn. Om du inte kan separera gps:n från traktorn så blir den mycket svårare att stjäla, säger Robin.
Men utrustningen är en kostsam investering för lantbrukare. Bo Stark uppskattar värdet till 100 000– 150 000 kronor, ibland mer. Med tanke på att vissa maskiner används mer sällan är det praktiskt att kunna flytta gps:n mellan lantbruksmaskinerna.
– En skördetröska till exempel kör man med en månad varje höst, säger han.
Gps-verktyget utvecklas ständigt och i USA testas nu en variant där bonden inte ens behöver sitta i traktorn utan står utanför och styr med mobilen. Bo Stark spelar upp ett Youtubeklipp som visar tekniken som är under utveckling.
– De här har kommit lika långt eller längre som Teslas självkörande bil. När man gjorde det här från första början så tror jag inte att man förstod att det skulle vara stöldbegärligt. Därför uppmanar försäkringsbolag att ha traktorer under uppsikt och att gps-utrustningen tas bort och läggs i låsbart skåp, säger Bo Stark.
– Men tjuvarna är så pass motiverade att de tar sig in även om det finns både galler och dubbla hänglås, tillägger Robin.