Inom en månad kommer arbetsgruppen åter att träffas. Pengar fick man i våras från EU och länsstyrelsen till att nätverka om centret, som är tänkt både som ett utflyktsmål med mattema för allmänheten, men även för marknadsföring, utbildning och forskning.
I gruppen sitter representanter från kommun, länsstyrelse, näringsliv och matproducenter. Ny i den gruppen är förre LRF-ordföranden Peter Borring.
– Jag har gått med i detta för att jag tror på projektet. Under min tid i LRF har jag konfronterats med många visionära projekt. Men här finns det flera fundament bakom som är bra. Väderstad AB är duktiga på att visa upp sig och locka hit människor, säger Peter Borring som gärna ser sig som ambassadör för detta och en person som bygger broar.
Själv bor han och arbetar i kommunen, men han ser projektet som mer än en Mjölbyfråga. Det är ett regionalt intresse, och även nationellt, att minska klyftorna mellan konsumenter och producenter menar han.
– När intresset för matens ursprung nu ökar gäller det för oss producenter att möta konsumenterna, menar han.
Han ser svårigheterna att hantera de starka känslor som maten skapar hos allmänheten, och tycker själv att debatten förskjutits mot fokus på den vegetabiliska maten medan mycket av det svenska lantbruket grundar sig animalisk.
– Det är två ben som båda är viktiga.
Han hoppas att jordbrukarnas organisationer och stora aktörer, som LRF och Lantmännen också tar plats i projektet och ser framför sig en slags kombinerad arena, en akademi, en plats för marknadsföring, och för allmänheten att besöka. I holländska Wageningen byggs nu ett Foodvalley som också vill samla industri och lärande och skapa en aktivitetspark. Kontakter knyts med det östgötska projektet.
Tror du att det här projektet är realistiskt?
– Jag är en nykter skeptiker. Men det behövs en mötesplats, det geografiska läget är bra och med en bred uppställning så...
Eva Rådander, marknadschef på Mjölby kommun, menar att det är det privata näringslivet som måste vara grunden. Men det finns även plats för offentliga aktörer när det gäller forskning, hälsa och miljö.
– Valet av geografisk plats ska ses som en förberedelse. Det är fortfarande på idéstadiet, betonar hon.
Platsen intill E4 vid Väderstadavfarten är strategisk. Där finns i huvudsak kommunal mark som är lämplig. Att bygga på jordbruksmark vid Viringe eller Hulje hade gett fel signaler, menar hon.