Nu är barnen tillbaka – som föräldrar

Oskar Johansson är tillbaka på sin gamla förskola, nu som pappa. Axel Ektanders föräldrar startade förskolan Axet i Väderstad en gång. Nu går hans dotter här.

Oskar Johansson är tillbaka i förskolan igen, nu som förälder. Här är Greta Ektander och Tilda Granath Hallberg.

Oskar Johansson är tillbaka i förskolan igen, nu som förälder. Här är Greta Ektander och Tilda Granath Hallberg.

Foto: Susanne Hasselqvist

Väderstad2020-02-25 20:30

Pernilla Fransson är rektor på förskolan men innan dess hade hon barn här i tio år. Och Angelica Egir har jobbat bortåt 27 år i huset och haft hand om flera av de nuvarande föräldrarna eller deras syskon.

– Fast det är inte svårt att komma in här som nyinflyttad, intygar Jona Ekenberg som "bara" har bott i trakten i fem år. Att engagera sig i barnens förskola är ett bra sätt att lära känna folk.

Förskolan Axet firar 30-årsjubileum i år. Det var alltså Axel Ektanders föräldrar som såg behovet av barnomsorg också på landsbygden, och drog igång i ett hus på ägorna. I början var det mest landsbygdsbarn som gick här, men med åren har fler och fler kommit från samhället och även från grannkommunerna.

Här går just nu 16 barn i åldrarna 1-6 år, och ett par platser blir lediga till hösten. En väldigt liten förskola, alltså.

– Det är just litenheten vi tycker om, säger Axel Ektander.

All mat lagas på förskolan. Närproducerat och hållbart är en inriktning både när det gäller mat och verksamhet i övrigt. Leken är ett annat viktigt inslag, gärna utomhus. Med minibussen ordnas utflykter.

– Här är det så enkelt, säger Angelica Egir, och får barnen välja så är vi gärna ute.

Axet är ett föräldrakooperativ. Hur mycket föräldrainsats som krävs varierar.

– Just nu är det ganska lite, säger Pernilla Fransson, men det är ändå viktigt för gemenskapen, både för personalen och föräldrarna.

Axets 30-årsjubileum firas med öppet hus 26 april.

Här är ta-och-ge-hyllan där urvuxna, färdiglekta saker kan lämnas – och hittas av någon annan.
Här är ta-och-ge-hyllan där urvuxna, färdiglekta saker kan lämnas – och hittas av någon annan.
Karta: Förskolan Axet i Väderstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!