Enligt EU:s gällande sanktionsregler får Väderstad AB inte tillhandahålla tjänster till sitt dotterbolag i Ryssland. Företaget har tidigare ansökt och beviljats undantag från sanktionerna av Kommerskollegium.
I april skickade bolaget in en ny ansökan. Den tidigare dispensen rörde bland annat bokföringstjänster och teknisk support.
Varför skickar ni en ny ansökan om undantag?
– Det är inget nytt under solen och ett år går fort. Vi ansöker av samma anledning som tidigare, att vi ska kunna hantera verksamheten vi har i Ryssland. Vi har ett legalt bolag där och vi har fortfarande en del ansvarstaganden kvar. Men verksamheten är minimal, men trots det kan vi inte släppa kontrollen, säger Mattias Hovnert, sälj- och marknadschef på Väderstad AB.
Vilka tjänster är det ni vill undanta från reglerna?
– Det handlar om hur vi byggt upp vår it-infrastruktur inom koncernen. Vi har gjort bedömningen att det inte skulle vara värt för personal och säkerheten att släppa den delen. Det ändrar ingenting i vårt förhållningssätt och hur vi har arbetat med den här frågan sedan 2022.
Väderstad AB utvecklar och tillverkar lantbruksmaskiner för jordbearbetning och sådd för hela världsmarknaden. Innan krigsutbrottet 2022 var Ryssland en stor marknad för företaget. I september 2022 genomförde Väderstad den senaste maskinleveransen till Ryssland.
Vad händer om Kommerskollegium avslår er ansökan?
– Vi har ett legalt bolag som vi måste hantera. Det är en omöjlighet utan en it-struktur och då får vi försöka att hantera det lokalt.
Hur mycket har företaget påverkats efter tre år av krig?
– Det är klart att det har satt spår i verksamheten. Marknaden i Ryssland var stor för oss och var under tillväxt innan krigsutbrottet. Till en början var det inte ett stort problem för våra övriga marknader var glödheta. Vi inte hann med att producera det som vi sålde till de marknaderna. Men den bilden har förändrats under det gångna året och eftersom det är ett antal procent av vår omsättning som funnits i Ryssland blir det kännbart för oss.