Alla kommuner har små lokala donationsfonder att förvalta. Donatorernas godhjärtade syfte har med tiden blivit svåra eller omöjliga att uppfylla.
Det gäller bland annat den egendom som Johanna Appelgren testamenterade i maj år 1902. Johanna undantog 100 kronor från sin donation, en slant som gick till jungfruföreningen Liljan. Hundringen skulle vara en grundplåt för ett blivande ålderdomshem för "ålderstigna, fattiga fruntimmer" i Vadstena.
Resten av Johannas pengar, under fattigvårdsstyrelsens förvaltning, skulle användas till ved. Vid utgången av år 2002 hade kapitalet vuxit till 8 055 kronor och 95 öre. För år 2003 fanns 328 kronor i ränta att dela ut.
Det var gott och väl om det nu bara funnits några mottagare. Johannas önskan var nämligen att räntan skulle brukas till "ved att vid juletiden utdelas till tvenne fattiga fruntimmer inom Vadstena stad". Kommunens nuvarande socialnämnd konstaterar att "möjlighet saknas att främja fondens ändamål".
På kommunstyrelsens bord ligger ett förslag att lägga ihop eller upplösa 30 gamla donationsfonder. Inga pengar har kunnat utdelas från någon av fonderna på senare år.
Mathilda Gustafsson såg ett mer muntert donationssyfte än Johanna Appelgren. Mathilda lämnade år 1938 en gåva på 500 kronor till ålderdomshemmet som tack för "utomordentlig vård". Pengarna skulle användas till ett årligt "s k kafferep då pensionärerna få inbjuda en nära anhörig eller annan person". Det första kafferepet ordnades år 1938.
Erik Nilssons fond är förhållandevis stor med ett kapital på runt 26 000 kronor. Svårigheten är att hitta "fattiga personer inom Strå socken, vilka icke äro ordinarie fattigjon".
Johanna Charlotta Larsson i Hagebyhöga tänkte på vård av föräldrarnas gravar och på knypplerskor. Pengarna kunde användas som gåvor till jul till "dem som arbetat för mig, dock ej till dem som hava full fattigvård".
Många av donatorerna anger ändamålet med pengarna som direkta bidrag till fattiga. Sammanlagt uppgick de 30 fondernas kapital till 282 663 kronor vid utgången av år 2002.
Förslaget till kommunstyrelsen är att fonderna slås samman till en enda fond under namnet "Vadstena kommuns sociala stiftelse".
Som tänkbara mottagare nämns gamla och funktionshindrade och ensamstående med barn.
Det är Kammarkollegiet som beslutar om så kallad permutation av gamla kommunala fonder skall tillåtas.