"80 procent är inget heligt tal"

Det är inte säkert att VadstenaCom kommer att äga 90 procent av aktierna om en försäljning av Destination Vadstena blir av. Det framkom under gårdagens möte mellan kommunen, de potentiella köparna och andra turistintressenter i Vadstena.

Vadstena2004-09-22 05:14

Alla med intressen i turistnäringen i Vadstena var i går inbjudna till Rådhuset för att lyssna till innehållet i det avtal som troligen ska träffas mellan VadstenaCom - bestående av fem Vadstenaföretag - och Vadstena kommun.

- Innan vi tar upp detta för beslut i kommunen vill vi få en diskussion. Vi vill inte splittra utan göra en kraftsamling runt turismen i Vadstena, säger kommunalrådet Tommy Palm- qvist (s).

Advokat Tord Cederberg redogjorde för avtalet som han upprättat vilket bland annat innebär att kommunen säljer 90 procent av aktierna till VadstenaCom och behåller tio procent själv. VadstenaCom kommer att erbjuda Svensk handel i Vadstena och Vadstena företagare att köpa fem procent av aktierna vardera från VadstenaComs innehav. Avtalet ska gälla från 1 januari, 2005 till 31 december, 2008. Och därefter förlängas med fem år i sänder om avtalet inte sägs upp.

Kritik

Medan kommunen varit mycket positiv till att sälja Destination Vadstena har övriga näringsidkare i handel- och turistnäringen uttryckt sitt missnöje med att fem enskilda näringsidkare ska styra över turismen. De är rädda att de andra företagen kanske skulle missgynnas under ett sånt förhållande.

Det problemet regleras i en enskild paragraf där det står att Destination Vadstena inte får favorisera företag som står ägarna nära och att alla ska få möjlighet att erbjuda sina tjänster på lika villkor.

- Här kommer kommunens starkaste kontrollmedel in. Spelreglerna är tydligt angivna i avtalet. Om Destination Vadstena bryter mot regelverket i avtalet ska den som känner sig felaktigt behandlad vända sig till kommunen som skriftligen ska anmäla sitt missnöje. Destination Vadstena ska då kunna rätta till felen men om de inte gör det kan kommunen bryta avtalet, förklarar Tord Cederberg.

Tommy Palmqvist påpekade att kommunen också har andra påverkanskanaler, som ägare av tio procent, eftersom det två gånger om året ska äga rum ett planeringssamråd med alla parter. Dessutom ska kommunen ha en representant i styrelsen.

Kommunen kan påverka

Det blev en lugn tillställning med några frågor då och då, en kom från rektorn för Vadstena Folkhögskola, Annelie Dahlqvist:

- Vi är delaktiga i turistnäringen men utesluter det här avtalet oss andra intressenter som exempelvis inte är med i Vadstena företagare och Svensk handel, undrade hon.

Det fick en av företrädarna för VadstenaCom, Bengt O Petersson att ta till orda och försöka förklara hur de ser på styrningen av Destination Vadstena om de får köpa företaget.

- Vi hoppas att alla de lokala aktörerna med en relation till besöks- och turistnäringen ska vara med i en intresseförening som vi kan föra en löpande dialog med, säger Bengt O Petersson.

Mindre ägande

Han förklarade att intresseföreningen skulle kunna vara en intressent i det så kallade planeringssamrådet och därmed ha en betydande roll i likhet med exempelvis Svensk handel i Vadstena.

- Vi ska köpa 90 procent och erbjuda Svensk handel och Vadstena företagare tio procent. Men 80 procent är inget heligt tal för oss. VadstenaCom kan tänka sig att gå ner till att äga 31 procent och resterande 39 procent kan delas mellan intresseföreningen, Svensk handel och Vadstena företagare, förklarar Bengt O Petersson.

- Men om ingen är intresserad tar vi vårt ansvar för de 90 procent av aktierna som vi sagt oss vilja förvärva, säger Bengt O Petersson.

VadstenaComs syfte är ett brett ägande och därför kommer man inte att låta något ytterligare enskilt företag köpa in sig. Köparnas intention är att deras tre styrelsemedlemmar inte ska komma från de fem företagen i VadstenaCom utan vara oberoende.

FOTNOT: Kommunstyrelsen behandlar avtalet den 29 september och den 13 oktober läggs det på kommunfullmäktiges bord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om