ABS Pump betalar bara del av arkeolognotan

vadstena2005-05-04 00:00

Den ovanliga trätan om de kostnaderna för de arkeologiska utgrävningarna för ABS Pump kan få sin lösning. En förlikning mellan företaget och Riksantikvarieämbetet är på gång.

ABS Pump har gått med på att stå för en del av de arkeologiska undersökningskostnaderna som beräknas ligga i miljonklassen. Förlikningen har förhandlats fram efter en stämning från företaget i tingsrätten mot Riksantikvarieämbetet (RAÄ).

Oenigheten har gällt hur en paragraf i kulturminneslagen ska tolkas, en paragraf som mycket sällan har påtalats. Om fornlämningarna inte var kända vid byggstarten, behöver byggherren inte betala för en arkeologisk undersökning, enligt den lagparagraf som ABS Pump ville stödja sig på.

Högst ovanligt ärende

Stämningen mot RAÄ var därför ett ovanligt ärende som dock legat vilande sedan oktober. Tingrätten har avvaktat länsstyrelsens begäran om omprövning.

De hittills okända fornlämningarna upptäcktes när ABS-Pump byggde den nya produktionshallen på industriområdet Kvarnbacken vid Vadstenas infart mot Skänninge. Då beslutade länsstyrelsen att låta göra en arkeologisk förundersökning. Den skulle då kosta drygt 895 000 kronor och bekostas av ABS Pump, vilket företaget inte ville gå med på.

Kärnfrågan var om fornlämningen var känd vid byggstarten. I kommunens detaljplan nämndes inget om fornlämningar på området. Inte heller länsstyrelsen kunde upplysa om några fornlämningar på platsen.

Komma upp i hälften

Nu har länsstyrelsen föreslagit en förlikning där ABS Pump ska betala 200 000 kronor. Dessutom ska företaget bekosta de maskintimmar som behövs för den arkeologiska slutundersökningen, lokaler, dusch och toalett, likaså uppsättningen av en minnes- och informationstavla. Enligt Carin Claréus kan den sammanlagda kostnaden möjligen komma upp i hälften av totalbeloppet. Resten ska i sådana fall bekostas av RAÄ.

Varför beslöt ni för att förhandla fram en förlikning?

-- Det är kanske det enda framkomliga sättet att nå en lösning på detta, sedan får vi se hur Riksantikvarieämbetet ser på det, säger Carin Claréus.

RAÄ har tre veckor på sig att yttra sig om förlikningsförslaget.

Inte bara själva ärendet är speciellt utan även fornlämningen. Det som påträffats är sannolikt begravningsplatsen vid Vadstenas gamla galgbacke. Carin Claréus är rentav övertygad om detta. De skelettdelar som hittats vid utgrävningarna är krossade, troligtvis på grund av att de döda har blivit steglade. GUNILLA RECH

FOTNOT: Paragrafen som åsyftas finns i lagen om kulturminnen och heter 2 kap, 14 paragrafen, 1 stycket, KML.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om