Allvarlig kritik mot folkhögskolerektor och styrelse

Arbetsmiljöverket anser att Vadstena folkhögskola saknar rutiner för att ta hand om kränkande särbehandling och mobbing. Under inspektionen framkom dessutom skarp kritik från personalen mot rektor Anneli Dahlqvist.

VADSTENA2007-05-09 00:00

I slutet på april genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på Vadstena folkhögskola efter att skyddsombudet anmält den psykosociala arbetsmiljön som krisartad. Rektor, skyddsombud, personal och elever fick komma till tals och ge sin syn på problemen inom verksamheten.

Det är en blandad bild som ges av situationen på skolan, enligt Arbetsmiljöverkets anteckningar från inspektionen.

Rektor Anneli Dahlqvist får svidande kritik av delar av personalen som bland annat anser att hon inte står för vad hon säger och ändrar sig ständigt. Och att det inte går att lita på det hon säger.

Inför en kommande omorganisation har facket velat delta i utredningen men rektorn ska enligt personalen velat göra allt själv. Facket förlöjligas, anser man, och miljön för fackligt arbete är inte speciellt gynnsam.

Vid inspektionen framkom uppgifter om att elevunderlaget sviker och att man måste lita på konferensverksamhet för att få ekonomin att gå runt. Både personal och elever bedömer att situationen på textillinjen är krisartad.

Arbetsmiljöverket summerar att en länge pågående konflikt eskalerat inför en omorganisation som personalen inte känt sig delaktig i. Det saknas plattformar och system för information, samverkan och möjlighet att framföra åsikter.

Verket finner det också anmärkningsvärt att styrelsen ännu inte tagit i frågan och försökt att lösa konflikten.

Därför kan skolan få ett föreläggande vilket innebär att den måste göra en riskbedömning innan man beslutar om omorganisationen och att personalen måste få vara delaktiga i det arbetet. Man måste också utarbeta rutiner för att förebygga och ta hand om kränkande särbehandling och mobbing bland personal och elever.

Innan föreläggandet träder i kraft har skolan möjlighet att yttra sig före 22 maj.

Corren har försökt nå Anneli Dahlqvist för kommentarer, men inte lyckats. Under inspektionen uttalade hon att hon inte visste vem hon ska ha kränkt. Oroligheterna förklarade hon med att det varit många sjukskrivningar på skolan och att grunderna för dessa ifrågasatts av lärarna. Några ska dessutom ha krävt av henne att avslöja de sjukskrivnas diagnoser.

År 2002 var antalet sjukskrivna så högt som tio. Sedan dess har läget blivit bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om