Det här innebär lönekostnader på drygt en halv miljon kronor för personal som inte längre arbetar kvar.
När Corren pratar med barn- och utbildningsnämndens chef Christer Lordh och undrar om det inte hade varit ett alternativ att försöka behålla åtminstone någon av assistenterna, istället för att bara betala ut avgångsvederlag, hänvisar han personalfrågorna till kommunchef Margareta Cederberg.
- Jag vill inte svara på det här, det är ett kommunstyrelsebeslut, säger han.
Brukar kommunen betala ut lön under så lång tid som åtta månader när övertalighet råder?
- Nej det är inte vanligt, säger Margareta Cederberg men förklarar att det är ett val kommunstyrelsen gjort, att ge en "uppmuntrande slant" till de före detta anställda.
Diskuterade ni inga alternativ till att försöka behålla någon av dem?
- Nej. Barn- och utbildningsnämnden har bestämt att verksamheten ska se ut på det här viset att elevassistenter ska ut och ersättas av lärare/pedagoger samtidigt som kostnaderna måste krympa, säger hon.
Cederberg säger också att det alltid finns funderingar kring vad som är rätt och fel i en sådan här situation men att man gjort den bedömningen att det blir billigare att betala ut ytterligare fem månadslöner (utöver uppsägningstiden på tre månader) än att ha personal kvar i tjänst tio till tolv månader med full lön.
- Det finns inget som är bra med att förlänga den här processen utan bättre att reagera och agera så snabbt som möjligt.