Allmänheten bjöds in till öppet hus och fick därmed även gå bakom kulisserna samt ta del av några miniutställningar.
– Temat är fest och glädje, säger arkivarie Stefan Ingesson.
Men det är ganska tyst i de vackra lokalerna på Vadstena slott. Att det finns så mycket historia, bara här, i ett av Sveriges landsarkiv, känner inte alla till. Och ändå är det bara tre procent av hela riksbeståndet som är inscannat och digitaliserat, enligt Stefan Ingesson.
I Vadstena finns historia bevarad sedan 1200-talet. En lycka för en historienörd, som Stefan själv uttrycker det.
– Jag får gräva i källaren. Det är spännande att veta att det funnits så länge och att få sätta det i ett historiskt perspektiv, vi snackar Birger Jarl här, säger han.
Intresset för släktforskning förekommer i olika åldersgrupper, enligt Stefan Ingesson. Genom olika program på tv väcks också intresset hos fler.
Även domböcker, brott och straff finns i Vadstena för den som vill grotta ner sig.
Linn Carlehed har gått en utbildning till guide i Vadstena och säger att det är bra att lära sig hitta i arkiven. Hon säger att hon även tidigare var historieintresserad med att det nu eskalerat.
– När jag gick guideutbildningen blev jag besatt, säger hon.
Att försöka hitta personer som levt och verkat på orten som ingen tidigare talat om är något Linn Carlehed vill utforska och använda i sitt framtida arbete som guide. En spännande historisk anknytning till Vadstena har hon däremot även själv.
– Min morfar var den sista stationsmästaren.