-- Många gamla har inga anhöriga i staden och då kan man ringa någon i Väntjänsten. Kanske behöver man åka till doktorn och inte vill, eller kan göra det själv, säger Karin Hagvil, diakon i Svenska kyrkan och en av stöttepelarna bakom den frivilliga tjänsten som funnits i nära tio års tid.
-- Det här är ett givande för båda parter och man etablerar en kontakt. Det är också jätteviktigt att känna sig behövd, fortsätter hon.
Fyra pensionärsföreningar ansvarar i dag för verksamheten och turas om att bemanna den jourtelefon som finns i Väntjänstens lokal på Wasagården, som för övrigt kommunen sponsrar med. Pensionärer, sjukpensionärer och daglediga arbetar ideellt och var och en av dem ställer upp på olika uppdrag efter bästa förmåga.
En arbetsgrupp där bland andra Karin Hagvil, Margareta Jarerot från SPF samt Hans Falk, enhetschef i kommunen ingår, har nyligen tagit fram en folder där Väntjänstens tjänster finns med. Foldern ska spridas på vårdcentraler, bibliotek och med hjälp av hemtjänsten för att fler människor ska få upp ögonen för att de kan få hjälp och stöd av andra.
Att behovet finns, är Hans Falk helt övertygad om.
-- Det finns ett stort behov i samhället och det kommer att växa, säger han.
-- Jag har en stark känsla att många sitter ensamma och som skulle behöva ringa, säger Karin Hagvil.
Margareta Jarerot är själv pensionär och sitter vissa morgnar med och tar emot samtal på jourtelefonen. Hon har också varit med och hjälpt pensionärer på olika uppdrag.
-- Det är så roligt när någon ringer. Många pensionärer tycker också att det är kul att ha en uppgift, säger hon.
Eftersom Väntjänsten är en ideell verksamhet dyker det ibland upp frågor från de så kallade väntjänstarna (de som hjälper till). Det kan handla om vem som ska betala bensinen om man använder sin egen bil när man ska hjälpa någon. Och går man på konsert vem är det då som betalar biljetten?
Enligt arbetsgruppen är det viktigt att förklara att det inte finns några pengar som täcker dessa uppdrag. Det är upp till var och en som väntjänstare hur mycket man vill ställa upp.
För att ändå försöka nå ut med information till dem som ställer upp inom ramen för Väntjänsten kommer två möten att hållas under hösten. Vid det första mötet ska en distriktssköterska prata om samhällets service och omsorg. Vid den andra sammankomsten kommer Karin Hagvil själv att prata om det personliga mötet mellan pensionärer och väntjänstare och att integritet och tystnadsplikt är viktiga bitar att hålla sig till.
-- Vi vill försöka få en professionell prägel fast vi arbetar ideellt, säger hon.