Ett år har gått sedan systararna Ylva och Kajsa Langeby blev ägare till de båda sjukhusbyggnader som tidigare haft beteckningen "första klass mans".
Nu pågår ombyggnaden för att förvandla husen, som ligger undanskymt på Lastköpingsgatan, till ett bekvämt Bed & Brekfast.
Byggnaderna har en unik historia. Det nordligaste huset är Dahlströmska gårdens mangårdsbyggnad från 1700-talet. På 1830-talet övertogs det av hospitalet och omvandlades till vårdplatser för 13 betalande patienter. Ett magasin mitt emot byggdes om för samma ändamål.
Byggnaderna var i Mariadöttrarnas ägo när de övertogs av Lars och Birgitta Olai som under en tioårsperiod renoverat dem så pietetsfullt som tänkas kan.
Systrarna Langeby hade just börjat fundera på att öppna vandrarhem eller liknande när Dahlströmska gården dök upp på marknaden. De fick köpa den, trots att de inte lade högsta budet, eftersom de ville öppna gästhem.
I nästan ett år funderade de på hur omvandlingen skulle ske.
- De här husen känns som en fullträff, säger Ylva Langeby, ekonom och entreprenör, bosatt i Solna.
Hon ska sköta ekonomin och rycka in och jobba i Vadstena i perioder.
Kajsa Langeby är formgivare, scenograf och illustratör. Hon sökte ett lugnare liv och har nu flyttat till Vadstena för att ta hand om verksamheten.
I år ska det södra huset öppnas för gäster med sex rum på övervåningen, frukostmatsal, kök, toaletter och duschrum på bottenvåningen.
Nästa år ska även fyra rum på övervåningen i norra längan hyras ut. På bottenvåningen där tänker sig systrarna Langeby några rum för konstnärlig verksamhet, för att få lite mer liv på gården.
- Det är mycket att ta ställning till när man ska få in moderna funktioner i gamla hus. Det ligger mycket tankearbete bakom lösningarna, säger Kajsa Langeby.
Dörrar måste byggas på för att rummen ska bli brandceller. Brandsäkerheten kräver dörrstängare. De har lyckats hitta dolda sådana.
Förutom vanliga besökare hoppas de även kunna locka till sig gäster som är särskilt intresserade av byggnadsvård.
För inredningen är utan tvekan unik. Systrarna är på jakt efter möbler som passar de olika epokerna i husen.
Den modernaste tapeten kommer från 1917 och målningarna i matsalen har sin förebild från 1920-talet. Schablonmålningar finns också.
Den som kommer till Dahlströmska gården blir förflyttad minst 100 år bakåt i tiden. Utanför vissa rum finns vaktrum, där patientens betjänt fick bo och inte sällan sköta kakelugnen. Det vimlar av kakelugnar i Dahlströmska.
- Det är väldigt roligt att kunna använda gamla hus och visa upp dem, tycker Kajsa Langeby. Här blir en enkelhet i boendet som hör ihop med husens historia.