Orden är Tommy Palmqvists (s), kommunstyrelsens ordförande.
Gårdagens kommunfullmäktigesammanträde startade redan vid 16-tiden då såväl budgeten som försäljningen av Destination Vadstena stod på programmet. Den allmänpolitiska debatten, som inledde förhandlingarna, var vad som till en början tog tid. Åtskilliga politiker passade på att ställa sig i talarstolen för att ge sin syn på var man kan spara in pengar och vilka områden som måste prioriteras i kommunen.
Sammanlagt ska 450 miljoner kronor (brutto) inklusive investeringsbudget, fördelas på de olika nämnderna för år 2005. Och att flera nämnder redan ligger på minus sedan tidigare och har en tuff ram att arbeta efter är ingen hemlighet. Ingen hemlighet är heller att det tuffa arbetet måste fortsätta även kommande år för att kommunen i framtiden ska kunna uppvisa en bättre ekonomi.
-- Vi balanserar på en skör tråd och målsättningen är att nå åtminstone ett nollresultat. Men det är inte det samma som god ekonomi, poängterade Tommy Palmqvist.
-- Årets resultat visar att vi går sex miljoner back och det tar vi med oss till nästa år, fortsatte han.
Den tuffaste situationen har socialnämnden. De uppvisar ett minus på 5,7 miljoner.
-- Vi har för lite pengar till den verksamhet vi måste ha. Det är svårt att förutse vilka kostnader som kan uppstå när det är utsatta människor det handlar om, sade Ingegerd Karlsson (c).
Trots kommunens ansträngda budget poängterade Tommy Palmqvist vikten av att få budgeten att hålla ihop. Att behålla den kvalité som finns samt att det är viktigt att slå vakt om den personalstyrka som finns i kommunen, trots att de är för många i förhållande till den ekonomi som finns.
Ingemar Lindaräng (fp) från oppositionen, talade om vikten av att ha väl fungerande vård, skola och omsorg. Han anser att man inte bara ska arbeta med lagstadgade ämnen utan att man också måste se till vad det är vi förvaltar i kommunen.
-- Det som inte är lagbundet är likväl viktigt. Det är inte oväsentligt vad de som går i skolan gör på fritiden. Det påverkar också i hög grad hur man sedan klarar skolan.
Inom äldreomsorgen behövs aktiviteter, biblioteket och simhallen. Det gäller att se till att få kultur som ger input. Turismen är också viktig, sade han och hänvisade till vårt kulturarv.
Oppositionspartierna c, fp, mp och kd, presenterade för någon vecka sedan sina förslag till budget. Och Anders Agnemar (c) hävdade att kommunens ekonomi skulle vara bättre i dag om man tidigare satsat på bostadsproduktion, att försöka minska antalet långtidssjukskrivna, samt samarbete med andra kommuner.
-- Det har tagit alldeles för lång tid innan man börjat vidta åtgärder. Det har gått alldeles för trögt och långsamt, sade han.
Något som oppositionspartierna också föreslagit, liksom vänstern, är att minska kommunalrådstjänsterna från 1, 5 tjänster, till en heltid eller två deltider. Hur kommunalråden Tommy Palmqvist och Caroline Unéus (m) sinsemellan gör upp arbetsfördelningen har oppositionen inget att säga om.
Det förslaget avslogs dock. Likaså avslogs andra av oppositionens framlagda så kallade "att satser".
När det blev dags att anta kommunstyrelsens olika budgetförslag gick kanske ovanligt många på majoritetens linje. Samtliga förslag gick igenom.
Anmärkningsvärt var dock att Anders Agnemar (c) lade ned sina röster vid ett flertal tillfällen. Han åberopade även votering några gånger utan resultat till partiets fördel.
Kommunfullmäktiges ordförande Inger Printz Gustafsson (s) tackade för en smidig budgetgenomgång.
-- Det gick ovanligt snabbt, sade hon.