Jätten Goliat är i det här fallet Vadstena kommun. David heter Ullström i efternamn. I över ett år har han stoppat upp försäljningen av äldreboendet Vätterngården.
David Ullström har en del udda intressen för att vara gymnasielev. Ett är att läsa filosofi, till exempel Platon, och statskunskap på egen hand. Utan hjälp av juridisk expertis har han dristat sig till att driva rättsprocessen kring försäljningen av Vätterngården till sin spets.
Kommunfullmäktiges beslut att sälja äldreboendet för 27 miljoner kronor till HSB överklagades till tingsrätten av 17 personer.
Länsrätten gav kommunen rätt. Endast David Ullström överklagade ärendet vidare till kammarrätten, fick avslag och överklagade detta till regeringsrätten. Nu ligger ärendet där och väntar på att bli behandlat, och under tiden är det stopp för försäljningen.
-- Ja, rättsliga processer tar lång tid, det var samma sak i de tidigare instanserna. Men det är medborgarnas rättighet att agera i en sådan fråga, säger han eftertänksamt.
Varför har du gjort så där -- för att djävlas med kommunen?
-- Nej, självklart inte. Vätterngården är värd mer än vad den ska säljas för. Skulle en oberoende värderingsman bedöma priset skulle det bli högre. Som beslutet ser ut gynnas en enskild näringsidkare, nämligen HSB.
Dessutom befarar han att hyresgästerna på Vättern-gården kommer att få en högre boendekostnad.
För att få saken prövad i regeringsrätten måste den ha betydelse för den framtida rättstillämpningen.
-- Det är ett komplicerat fall, men jag hoppas att överklagandet leder till att regeringsrätten ska begära ett fackkunnigt yttrande från en oberoende part så att vi får veta vad Vättern-gården är värd.
Allt detta hade kunnat vara ogjort -- om inte Vadstena hade ett så rikt kulturutbud och en sådan fin naturmiljö.
-- Det var därför vi flyttade hit för tre år sedan, säger David Ullström glatt.
Sedan dess har han lagt sig i än det ena, än det andra. Det sakpolitiska intresset började långt tidigare. Redan i femman funderade han på detta med statsskulden och nationalekonomi.
Nyligen deltog han i Ungdomens miljöriksdag. På Platengymnasiet är han förtroendevald i skolkonferensen. David Ullström agerade i kulisserna så att namnbytet till Sophia Isberg stoppades. Inte för att han hade något emot henne, utan för att så många kände sig förbigångna när beslutet togs.
-- Medborgarna måste känna sig delaktiga för att försvara demokratin. Det handlar om att bryta trenden med passiviseringen av individen. Jag tror på den europeiska bymodellen som funnits sedan antikens Grekland.
Både i Vadstena och Mot- ala kommun har han kämpat för att det inte ska bli något avgift på gymnasiernas skolmat, dock utan att lyckas.
Har det gjort dig nedslagen och beredd att ge upp?
--Nej, det viktiga är inte att vinna utan själva diskussionen. Jag tror att det är den som leder samhället framåt. Jag tror fortfarande att sakpolitiskt arbete är en framkomlig väg. Och jag får mycket uppbackning av vuxna, speciellt lärare, och kompisar.
Inte heller har han dragit sig för att ge sig rakt in i lejonets kula. Under hösten har han besökt socialdemokraternas medlemsmöten i Vadstena för att känna av stämningen.
-- Jag har lyssnat och sett vad de gör och blivit ganska så neutralt bemött, berättar han.
Blev du inspirerad eller avskräckt?
-- Varken eller. Men det är enklare att inte ställa sig under någons flagg. Jag har läst alla partiprogrammen och känner inte att det finns något parti för mig i dag. Medlemsantalen har minskat i samma takt som identifikationen med partiernas idéer, det är något alla partier måste få bukt på.