De rustar upp Vadstena folkets park

Folkets park i Vadstena har under sommaren rustats upp i samband med ett integrationsprogram bedrivet av Folkuniversitetet.

Arbetslaget. Kidusan, Gapeti Ndagizimana, Samir Daado, Helena Johansson, Hasan Sheikhi, George Mousa och Chamoun Gourie.

Arbetslaget. Kidusan, Gapeti Ndagizimana, Samir Daado, Helena Johansson, Hasan Sheikhi, George Mousa och Chamoun Gourie.

Foto: Daniel Wyser

Vadstena2020-07-16 20:00

Under de senaste veckorna har Folkets park fått sig ett lyft. Rotundan är nymålad, gräset nyklippt och parkmiljön välskött. Bland skulpturerna i parken rör sig arbetslaget som kombinerar att lära sig ett nytt språk med att jobba. 

Helena Johansson är lärare och handledare vid Folkuniversitet i Vadstena och utbildar i svenska och hjälper även till på plats. 

– Det är en del av en arbetsmarknadsutbildning vi bedriver. Det går ut på att lära sig svenska och komma in i arbetslivet här i Sverige. De har rustat upp parken superbra och speciellt rotundan för att underlätta för Vadstena teater som behövt flytta hit under pandemin, säger Helena Johansson.

Vanligtvis är de tio stycken medarbetare men idag är fyra iväg på SFI. De sex som är på plats är George Mousa, Chamoun Gourie, Samir Daado, Kidusan, Hasan Sheikhi och Gepeti Ndagizimana. Tillsammans har det tidigare erfarenhet av måleri, snickeri, trädgårdsmästerskap och bilmekanik. Kunskaper som alla kommer väl till nytta, menar Helena Johansson.

Tillsammans arbetar de säsongsvis som en del av en längre språk- och kulturutbildning. Efter september, då utbildningen är klar, är det för några i teamet som ännu inte har sin yrkesframtid utstakad. 

– Vi vill jobba, vi vill bidra till Sverige och inte bara sitta hemma där vi inte gör någon nytta, säger Chamoun Gourie. 

Ida Olai är verksamhetsutvecklare vid folkuniversitetet och projektledare för parken. 

– Så fin som parken är nu har den nog aldrig varit, säger Ida Olai.

Gapeti Ndagizimana har en bakgrund av trädgårsskötsel och jordbruk.
Gapeti Ndagizimana har en bakgrund av trädgårsskötsel och jordbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!