De ska leda barnen in i operans värld

Thelma Eddeborn och Malin Larsson från Mjölby gick på opera för första gången. BILD: ÅKE KARLSSON

Thelma Eddeborn och Malin Larsson från Mjölby gick på opera för första gången. BILD: ÅKE KARLSSON

Foto: Fotograf saknas!

vadstena2005-09-21 00:00

Nu ger sig ett gäng utbildade operaintroduktörer ut för att frälsa barnen i länet. Och det behövs nog lite introduktion för att leda in dem i operans värld.

Barnoperan "Huvudsaken" har urpremiär på Vadstena slott på lördag. Det är också den enda offentliga föreställningen innan ensemblen ger sig ut på turné runt om i Östergötland. Det ska spelas 22 föreställningar för 10- till 13-åringar i gymnastiksalar och aulor under tre veckor.

I går spelade ensemblen för första gången för publik och det var en busslast sjätteklassare från Mjölby som fick vara testpublik. Att de inte är vana vid opera förstod man på kommentarerna efteråt.

-- Det var lite lustigt. Att de sjöng hela tiden, säger Thelma Eddeborn.

-- Det var ganska bra. Fast man hörde inte allt de sjöng, säger Malin Larsson.

Bra slut

Trots att de inte kunde höra alla orden förstod de handlingen i stort. Huvudsaken handlar om två pojkar, varav en är smart och en är snygg. De kommer på att om de bara kunde byta huvud med varandra så skulle en bli den perfekta killen och han skulle få tjejen som de båda är kära i. Trollpackan Kasa hjälper dem att byta huvud, men naturligtvis blir inte resultatet som de tänkt sig. Tjejen blir inte kär i någon av dem ...

-- Jag trodde att en av dem skulle få henne och att den andra skulle bli avundsjuk. Men slutet var bra, för man ska ju vara sig själv, säger Thelma.

För sångarna har repetitionsarbetet varit det samma som för "vanliga" operor, men det är nu i mötet med barnen som det blir annorlunda.

-- Vuxna är hövliga och biter ihop oavsett vad de tycker. Det gör ju inte barn. Men det är det som är utmaningen och charmen med det här, säger Daniel Buckard, tenor som spelar Hans.

Workshop innan

Men "Huvudsaken" är inte bara en barnopera utan också en del i en större barn-operasatsning av Östgötamusiken och Vadstena-Akademien. Innan föreställningen får de flesta eleverna möjlighet att delta i en workshop med sångare och musiker för att lättare ta till sig operan.

-- Det är ett sätt att förbereda dem för föreställningen. Det är vi själva som är där så de kommer att känna igen oss på scenen. Vi värmer upp kroppen och rösten och försöker att koppla ihop det med föreställningen.

På så sätt ska det inte vara ett så stort steg för dem att komma in i operavärlden, säger Olof Boman, dirigent.

Det finns också ett studie-material som lärarna kan använda sig av före och efter operan.

Lärare från hela landet har varit Vadstena och gått kurs i hur materialet ska användas.

Nytt i landet

Intresset har varit enormt ute på skolorna och det beror troligen på att opera för barn är något relativt nytt. Både i Östergötland och i landet i stort.

-- I Tyskland och England har de hållit på med det här i säkert 20 år. I Tyskland är det beslutat att barnen ska kunna handlingen i två operor, på samma sätt som barn i Sverige ska kunna räkna upp landskapen, säger Karin Westberg, mezzosopran som spelar Kasa.

Hon och de andra sångarna utbildade sig till operaintroduktörer sommaren 2003 av en tysk och två engelsmän som kom till Vadstena.

-- Det här är något som ligger i tiden. Men det är viktigt att vi utvärderar satsningen och om det blir lyckat kan barnopera komma att bli ett stående inslag, säger Olof Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om