I veckan träffades 22 personer, universitetsfolk och forskare, i ett fritt seminarium i Vadstena för att diskutera hur de utopiska bilderna av ett hållbart samhälle ser ut.
Deltagarna kom från flera världsdelar, knappt hälften från Linköpings universitet.
Idén om det uthålliga samhället kom för 30 år sedan. Men utvecklingen har inte gått i rätt riktning, menar Björn-Ola Linnér från Tema vatten vid Linköpings universitet.
- Klyftorna ökar, avskogningen och ökenspridningen fortsätter, växthusgaserna ökar också.
Det hållbara samhället har inte kommit närmare.
- Vi måste hitta ett alternativ inför framtiden.
Några riktigt inspirerande utopier finns inte i dag. Inte sedan 1970-talet har författare eller konstnärer tagit sig an uppgiften att skapa en utopi att sikta mot.
Synen på vad hållbar utveckling innebär är ganska outvecklad i Sverige, menar en annan av seminariedeltagarna, Johan Hedrén från Tema vatten.
- Här pratas det mest om miljö, om teknik. Men för en hållbar utveckling och ett miljövänligt samhälle är sociala och ekonomiska frågor lika viktiga, säger Johan Hedrén.
Han syftar på grundläggande förhållanden som demokrati, rättvisa könsroller, rent vatten, utbildning, och information. Sådant krävs också för ett uthålligt samhälle. Varför?
Björn-Ola Linnér förklarar:
- I ett miljövänligt samhälle kan vi försörja oss på ett tryggt sätt vilket i sin tur kräver social trygghet.
Om vi däremot inte tar hänsyn till miljön förstörs den ekonomiska basen för vår försörjning.
Men skillnaden i synsätt mellan de fattiga och rika länderna är mycket stor, det blev tydligt vid samtalen mellan forskarna.
- Vi i väst tror att marknadsekonomin ska åstadkomma det uthålliga samhället, säger Björn-Ola Linnér. I fattiga länder ser man snarare marknadsekonomin som en del av problemet.
- Ett grundläggande dilemma är den sneda fördelningen mellan produktion och konsumtion i världen, säger Johan Hedrén.
- Produktion som tär på människor och miljö flyttas ut från de rika länderna till de fattiga, tillägger Björn-Ola Linnér.
Konsumtion är en viktig drivkraft i vårt samhälle.
- Ju mer folk konsumerar ju mer otillfredsställda blir de. Det är en ond spiral. Kan vi uppmuntra någon annan idé för framtidens samhälle? frågar han.
Olika perspektiv bröts så mot varandra under de tre dagar som seminariet pågick. Det ingår i Birgitta Forum, Linköpings universitets internationella humanistiska mötesplats.
- Det här är det närmaste som jag har varit Utopia, sade Ariel Salleh från ett universitet i Sidney, Australien, berömmande om mötet i samband med avslutningen.