De vill ha svar om Vätterns tillstånd

Larmrapporter om Vättern oroar. Politikerna vill nu samla alla aktörer för att få svar om sjöns tillstånd. Dessutom tänker man föra diskussionen med EU.

SCSC:s alarmerande lägesrapport från Vättern har ifrågasatts av regionala myndigheter.

SCSC:s alarmerande lägesrapport från Vättern har ifrågasatts av regionala myndigheter.

Foto: Maria Biamont

Vadstena2018-07-31 18:00

Vättern engagerar och de senaste dagarnas rubriker visar på sjöns betydelse. Men vem har egentligen rätt? Väntar en miljökatastrof med bottendöd, giftbakterier, läkemedelsrester och oätlig fisk? Eller saknar påståendena vetenskaplig grund?

Åsikterna går isär – och det leder till oro.

– När det kommer helt olika uppgifter är det inte lätt för oss som politiker att bedöma vad som är rätt, säger kommunstyrelsens ordförande i Motala, Camilla Egberth (S).

Hon fortsätter:

– Människor har rätt att veta och känna sig trygga med de besked som myndigheter och experter har att ge.

Camilla Egberth och kommunstyrelsens ordförande i Vadstena, Anders Hedeborg (S), har nu skrivit brev till Länsstyrelsen Östergötland för att få till ett möte med alla inblandade aktörer. Det omfattar även dykare från Swedish Coast and Sea Center (SCSC), vars alarmerande lägesrapport har ifrågasatts av regionala myndigheter.

– Det är vårt ansvar att se till att vetenskaplig forskning, beprövade erfarenheter och nya kunskaper möts. Deras sammanvägda förslag ligger ju till grund för våra politiska beslut, säger Anders Hedeborg.

Länsstyrelsen har svarat på politikernas brev och meddelat att man gärna ser en fortsatt dialog mellan företrädare för olika parter, myndigheter och kommuner för att klargöra hur Vättern mår. Inbjudan kommer att skickas ut efter sommaren.

– Vi vill så långt det går ha en enad bild av vad som är skadligt och vill känna en trygghet i våra beslut, säger Anders Hedeborg.

Men politikerna stannar inte där. Under hösten tänker man lyfta frågan om Vättern internationellt också.

– Vi åker till Bryssel och har för avsikt att föra diskussioner med EU:s utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, säger Camilla Egberth.

Förhoppningen är att få till en diskussion om Vättern och EU:s vattendirektiv, vars syfte är att skydda och förbättra medlemsländernas vatten.

– Vättern är ett väldigt skyddat område men det finns all anledning att vara uppmärksam, säger Anders Hedeborg.

Camilla Egberth tillägger:

– Frågan är viktig internationellt. Hur ser man på dricksvatten och folkhälsa? När riksintressen krockar, vilket är viktigast? Ska Vätterns vatten vara ett livsmedel eller ska sjön användas som skjutfält?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om