Den som iklätt sig rollen som Gustav Vasas förstfödde son är Joakim Möller och han arbetar som guide på Vadstena slott. Erik XIV ärvde tronen 1560 och 456 år efter detta började Joakim arbeta som guide, sommaren 2016. När han inte guidar är det studier som gäller plus att han är turnerande musiker.
Hur ser sommaren 2019 ut för dig?
– Det är ett fullspäckat schema. Jag kommer säkert att jobba varje dag. Eftersom jag gör också nästan alla typer av guidningar.
Hur ser en guidning ut när du är Erik XIV?
– Först får jag åskådarna att leva sig tillbaka i tiden. Då säger jag att de gjort en tidsresa när de klev in i palatset här med mig. En resa till året 1563. Så försöker jag få dem att förstå att det är allvarliga tider. Krig har precis brutit ut mellan Sverige och ärkerivalen Danmark. Jag berättar lite om vad som händer, det geografiska läget och lite allmän historia om mitten på 1500-talet så man förstår läget. Sedan ger jag en bakgrund till varför slottet byggdes innan jag går in på själva slottets historia.
Vad är de vanligaste frågorna du får?
– Eftersom jag är Erik XIV brukar man skämta om det här med ärtsoppan.
Joakim berättar vidare att han blev helt enkelt tilldelad sin rollfigur från början. Så han läste på om Vasakungen och ett intresse föddes.
– En intressant karaktär som man kan gå loss mycket med, rent teatraliskt. Han representerade också en ny tid eftersom han var den första renässansfursten. Han var också den förste att ärva kungatiteln.
Erik XIV är kanske inte den som har de mesta kopplingarna till Vadstena slott även om han var där en del, exempelvis i samband med Vadstenabullret. Mer förknippade med slottet var i stället de andra Vasasönerna, Hertig Magnus och Johan III.
Under guidningen förändras Joakims sätt att levandegöra historien. Väl uppe några våningar i slottet, i lilla rikssalen, lämnar han Erik XIV. För övrigt så sköttes i den salen, riksangelägenheter, men fungerade även som en festsal.
– Då går jag ur rollen och pratar mer allmänt om historien. I salen i dag hänger gobelänger som är från första halvan av 1600-talet. Ungefär från samma tid som då slottet stod färdigt, 1620. Gobelängerna skildrar de antika inspirationskällorna, de som framför allt talar om makt och de olika dygderna.
Hur stora är grupperna du guidar?
– Det skiftar väldigt mycket. Allt ifrån en person till maximalt 40 stycken.