Elisabet har lidit i 30 år

Psykisk ohälsa pratar man helst inte om. Fast det vill Elisabet Haglund i Vadstena gärna göra. Hon är ambassadör i kampanjen Hjärnkoll, som vill skapa större öppenhet kring psykisk ohälsa.

VADSTENA2012-12-07 06:23

I dag ska hon och några andra ambassadörer finnas på plats i Ikanohuset i Linköping.

– Vi ska berätta att man kan boka ambassadörer till arbetsplatser. Vi kan komma ut och prata om psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder, som är så vanligt fast man helst inte pratar om det, säger Elisabet Haglund.

Målet är att förbättra attityden till psykiska problem, påverka grundläggande värderingar och skapa ett öppnare mindre fördomsfullt samhällsklimat.

– Tre av fyra berörs av psykisk ohälsa. Man kan bli sämre bemött eller rent av diskrimminerad. Folk vill inte ha psykiskt handikappade som kollegor.

Elisabet Haglunds egen berättelse är gripande. Hon fick psykiska problem redan som 18-åring; i dag är hon 48.

– Mitt problem syns inte, det märks inte hur jag får jobba.

Som 18-åring drabbades hon av väldiga grubblerier och depression. Genom åren har hon fått många olika diagnoser. För fem år sedan fick hon en Asperger-diagnos. Depressionen har hon ännu inte blivit kvitt.

– Den kommer när jag blir stressad.

Hon har inte kunnat fullfölja sina studier, hon har blivit långtidsjukskriven mot sin vilja, hon har gått i terapi i åratal för dyra pengar.

I Vadstena har hon funnit att det är närmare mellan människorna än i Stockholm där hon bodde tidigare.

Läs mer om Elisabet Hedlunds kamp för människor med psykisk ohälsa i Correns fredagstidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om