Endast en anställd sägs upp på Vadstena fastighets AB i stället för de sex som varslades i vintras. Utredningen fortsätter om en gemensam förvaltning mellan fastighetsbolaget och kommunen.
I går slutfördes förhandlingarna med Fastighetsanställdas förbund. Resultatet blev att en medarbetare sägs upp på grund av arbetsbrist, det handlar om en reparatörstjänst. När förhandlingarna började för en månad sedan var utgångsbudet att bolaget ville minska med tre tjänster, enligt vd:n Lars Larenius.
-- Det som har hänt är att en person går på mammaledighet framöver, dessutom behåller vi en del arbetsuppgifter i egen regi inom städning och trädgård, något som vi egentligen hade tänkt lägga ut på entreprenad.
Något nytt arbete har den anställde ännu inte i sikte, enligt Lars Larenius.
-- Vi hoppas att han ska finna arbete någon annanstans, och vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till. Vi kan dock inte erbjuda någon form av entreprenörsuppdrag, säger Lars Larenius.
Det var i vintras som VFAB varslade sex av de anställda, ett varsel som sedan drogs tillbaka. Då skulle i stort all skötsel läggas ut på entreprenad, men så blev det inte, i alla fall inte i detta skede.
Orsaken till att fastighetsbolaget försöker minska personalstyrkan är att den behöver sänka driftskostnaden, enligt Lars Larenius.
-- Vi vill åstadkomma en sänkning med en halv miljon per år, de pengar som frigörs ska istället användas till underhåll.
Det som görs nu sker enbart inom ramen för VFAB.
-- Det här är sådant som ändå behöver göras, oberoende om vi går ihop eller inte.
Utredningen fortgår om en gemensam förvaltning med kommunens fastighets- och gatu-va-enhet, och Lars Larenius har en förhoppning att det kan komma till stånd så småningom. En delrapport har nyligen presenterats med olika alternativa lösningar: Kommunen eller fastighetsbolaget blir huvudman, men respektive part fortsätter äga sitt fastighetsbestånd är det ena spåret. VFAB, något annat bolag eller kommunen blir ägare till de flesta fastighetsbestånden är det andra.
Alla dessa alternativ har för- och nackdelar, visar utredningen hittills. Det återstår dock att kartlägga vilka skattemässiga konsekvenser de olika organisationsformerna får och hur lagen om offentlig upphandling ska tolkas om fastighetsbestånden har en huvudman och två ägare.
Utredningen innehåller en kartläggning av personal, arbetsuppgifter, fordon och arbetsredskap med mera. Dessutom avrapporteras de jämförande studier som gjorts om fastighetsförvaltningen i kommunerna Söderköping och Boxholm. Båda slog nämligen samman förvaltningen i början av 1990-talet men har valt olika modeller för detta.