"Planeten Opus Opera" heter föreställningen som kan beskrivas som ett allkonstverk. Det tilldrar sig i mängder av rum i slottet, bland annat i Stora rikssalen, Bröllopssalen och Herreköket.
Eller hur ska man annars beskriva en fyra timmar lång föreställning som förutom vanliga och improviserade operascener även innehåller en raketresa ut i rymden, jakt på sju olika instrument i sju olika rum (ett för varje ton i en skala) och jakt på en lösenmelodi.
"Planeten Opus Opera" verkar innehålla så mycket publikmedverkan och ovanliga inslag att det är svårt att greppa.
Bakgrunden rymmer två skilda berättelser:
- Jag har vuxit upp med musik i olika rum här i Vadstena slott sedan jag var fyra år gammal, berättar Margot Lande som förklaring till själva idén och antyder därmed att det var en härlig uppväxt. Hon har skrivit operans libretto och svarar för publikens medverkan.
- Jag hade en tanke om att man skulle kunna lyssna på musiken i förväg och att publiken kan vara medskapande.
Till detta syfte har det skapats ett särskilt musikaliskt programblad eller dataspel på hemsidan, med adress www.vadstena-akademien.org.
För "programbladet" svarar Stina Janson, med rötter i Linköping och specialist på interaktiva medier. Rebecka Jansson, med samma inriktning, har också medverkat.
En verklig berättelse från en tidningsartikel ligger till grund för själva storyn. En pojke, kallad Alfred, kom till Sverige för att söka efter sin pappa. Men pappan hade redan en son som hette Alfred.
Pappan hade flytt till Sverige. När han sedan bad släktingarna att skicka sonen skickade de i stället en kusin eftersom sonen var försvunnen. Vad händer när någon övertagit ens identitet?
I barnoperan letar Alfred efter sin försvunna pappa som lämnat vardag och tristess och flytt till operans värld på planeten Opus. Men Alfred trivs inte där utan återvänder. Hans vän Did-rik stannar kvar och ansluter sig till motståndsrörelsen G-klaven som bekämpar Monotonius, operaplanetens härskare, som förbjudit all musik.
Bland de äventyr som väntar publiken finns exempelvis en gång att passera, med hängande rör av papp, bambu och metall. Mycket suggestivt.
I ett annat rum gäller det att prova peruker, i ett tredje att lägga en pusselbit på plats för att därmed få en ledtråd.
För scenografin svarar Carolina Wolff, frilansande scenograf uppväxt i Vadstena.
- Operahistoria och rymden är en härlig kombination, säger hon och har låtit sig inspireras av 15-, 16- och 1700-talet och av Star Wars.
Hon har skapat såväl scenografi som dräkter till de 23 karaktärerna och till musikerna.
Premiären sker 31 juli och sedan ges sex föreställningar under de åtta första dagarna i augusti. Biljetterna är avsevärt billigare än biljetter till Vadstena-Akademiens operor brukar vara.
Årets vuxenopera, "Ärret", har gått bra, uppger Annica Sandh.
- Alla föreställningar har inte varit utsålda. Föreställningen har utvecklats och vi är nöjda, säger hon.