Färgning med växter ett rent äventyr

Slutresultatet förnöjer.

Slutresultatet förnöjer.

Foto: Fotograf saknas!

vadstena2005-09-08 00:00

Det har sina sidor att färga på gammaldags vis när regnet driver över Vättern från Västergötland.

Regnet till trots råder full aktivitet på Tycklingestranden när Vadstena folkhögskolas textillinje har växtfärgning på programmet. En och annan utflykt ner i vattnet blir det också för att skölja garnerna.

Rakel Holmströms långkjol är genomblöt nertill, men ändå ser hon lycklig ut där hon sitter och matar på elden i tvättbasen, den gamla kokgrytan som växterna doppas ner i.

Grytan är alldeles rostig och är ett av de redskap som läraren Kerstin Höglund fått till skänks för att kunna genomföra växtfärgningen på ursprungligt sätt.

Samla ihop dem

Eleverna har förberett sig genom att ta reda på vilka växter det går att färga med samla ihop dem. För att få hela färgskalan har lärarna bidragit med sådant som inte går att få tag i så lätt i den omgivande naturen. Det är krapp och koschenill som ger röda färger och indigo som ger blått.

Växtfärgning blev åter populärt i Sverige på 1970-talet, men numera är det en tämligen insomnad hobby. På textillinjen ingår växtfärgning i de grundkunskaper eleverna ska tillägna sig.

För Ikuko Suzuki, nybliven textilelev från Osaka, Japan, blir det ytterligare en exotisk upplevelse i stil med trasmattevävning. Intresset för trasmattor fick henne att söka till folkhögskolelinjen. Utöver det fortsätter hon att studera svenska vilket hon har gjort tre år i Japan.

Inte bara japanska

Årets textillinje har inte bara lockat till sig en japanska, för ovanlighetens skull finns även en man med i sällskapet: Erik Svensson från Mariestad.

-- Det här är kul, det blir härliga färger. Jag siktar så småningom på att göra något med textildesign. Och för att komma in på högskola eller universitet måste jag ha grundkunskaperna.

Han hjälper Rakel att doppa de färgade garnerna i det varma vattnet i tvättbasen. Garnet har fått sin gula färg av alblad och kottar.

Det fantastiska garnsamlingen kan beskådas nere vid stranden, där härvorna hängs upp på en klädställning.

Ingegerd Pettersson, Gitte Norén och Irene Käck ser minst sagt nöjda ut över slutresultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om