Fick åhörarna bestämma?

Hur gick det egentligen till när fritids- och tekniska nämnden i Vadstena beslöt att göra sig av med museijärnvägsföreningen, i stället för att förhandla om hyresavtalen, som det först var tänkt?

Museijärnvägen i Vadstena – ett tvisteämnen genom åren.

Museijärnvägen i Vadstena – ett tvisteämnen genom åren.

Foto: Fotograf saknas!

VADSTENA2009-02-09 00:00

Somliga gör gällande att själva förslaget kom från en av de lantbrukare som var närvarande vid sammanträdet, som hölls 16 januari 2008.

Minns inte

Men det är inget som de ledamöter som Corren talat med minns.

Punkten på dagordningen löd "Skrivelse gällande museijärnvägen Vadstena-Fågelsta".

Sammanträdet var öppet och några representanter för allmänheten, varav åtminstone en lantbrukare, lär ha varit närvarande. Det sägs ha varit personer som hade anknytning till den skrivelse som skulle behandlas.

Skrivelsen innehöll kritik mot att underhållet av järnvägen var eftersatt, i strid med hyres- och arrendeavtalen.

Inte med i protokollet

Mötet beslöt att privatpersoner skulle ha rätt att yttra sig, men beslutet fördes inte till protokollet.

Ledamoten Åke Gustafsson (KD) säger att han inte visste att frågan om uppsägning av järnvägen skulle komma upp. Förslaget till beslut kom från ordföranden Per Carlson (M), enligt Gustafssons minnesbild.

Samhällsbyggnadschefen Håkan Moström tror sig minnas att lantbrukare var med på mötet. Han minns inte vem som kom med förslaget om uppsägning.

"Jag kom med förslaget"

Ordföranden Per Carlsson (M) säger att det var han som kom med förslaget om att järnvägsföreningen skulle väck. Det var enligt honom inte tal om att skjuta på beslutet till nästa möte. Han har inget minne av att någon allmänhet deltog.

Sten Danielsson (MP) beskriver sammanträdet som ett samtal mellan allmänheten och nämnden.

Varför vänta?

- Ordföranden konstaterade att det lutar åt uppsägning och sade att frågan skulle tas upp nästa gång, minns Sten Danielsson. Men då sa någon: Varför vänta?

Nämnden lät sig övertygas och skärpte uppsägningen från "för omförhandling" till "för avflyttning". Denna fråga var inte beredd och fanns heller inte med i kallelsen.

Inget tvång

- Det finns inget tvång för en nämnd att bereda ärenden. Vi har kollat upp det där, säger Per Carlson. Beslutet var förankrat hos alla.

Beredande sammanträden ska inte vara öppna för allmänheten står det i fritids- och tekniska nämndens riktlinjer. Är det påstådda samtalet mellan allmänheten och nämnden att betrakta som beredning?

Visste inget

Järnvägsföreningen visste inte att frågan om uppsägning skulle komma upp, eftersom det inte framgick av kallelsen.

Därmed skulle man kunna säga att parterna, markägarna respektive föreningen, inte blev likvärdigt behandlade, vilket strider mot kommunallagen.

Sten Danielsson (MP) reserverade sig mot beslutet.

- Tanken var att dörren ändå inte stängdes helt för järnvägsföreningen, minns Åke Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om