I Vadstenas innerstad råder datumparkering mellan 1 november och 31 mars. Men för att en sådan regel ska gälla måste alla infarter vara tydligt skyltade. Men fram till helt nyligen gick det att köra in i Vadstena utan att passera någon skylt om datumparkering.
Det var i samband med vår granskning av utformningen av trafikregler i Vadstena som vi noterade att den som tar Kungsgårdsvägen in i Vadstena inte passerar någon zonskylt för datumparkering. Först efter att vi hade påpekat det skyltade kommunen om.
– Naturligtvis är det inte bra att vi inte flyttade skylten i samband med den nya vägen. Det var väl en miss i och med att vägen egentligen gjordes för tung trafik in till industriområdet. Men det är ingen ursäkt, säger Kristina Lidberg, utvecklare på mark- och exploateringsavdelningen i Vadstena kommun.
Det var 2023 som Kungsgårdsvägen öppnades.
– Alla som har fått böter sedan dess kanske inte kan hävda att de har åkt den vägen. Särskilt inte om man har bott i Vadstena i flera år. Datumparkering är ju inget nytt, säger Kristina Lidberg.
Men det behöver inte spela någon roll vilken väg den som har blivit bötfälld har tagit. Det säger Stefan Wahlberg som till vardags är juridisk konsult och tidigare chefredaktör för Dagens Juridik. Han har i 30 år drivit fall i domstol om parkeringsböter.
1999 vann han ett ärende i Svea hovrätt. Enligt domen var det inte tillräckligt skyltat om att det rådde zonförbud att parkera i Stockholms innerstad.
– Då påstod jag överhuvudtaget aldrig att jag hade kört in i zonen via den infart som var olagligt skyltad, säger han.
Det behövdes inte.
– Det räckte med att jag bevisade att en av 18 infarter till Stockholms innerstad var olagligt skyltad för att hovrätten skulle ge mig rätt, säger han.
Den domen innebar att 30 års parkeringsböter i hela Stockholms innerstad ogiltigförklarades, enligt Stefan Wahlberg.
Det handlar inte om några miljarder i Vadstenas fall. Totalt har 163 felparkeringsavgifter för datumparkering utfärdats under 2023 och 2024.
Men det är inte säkert att det skulle stanna där. Vadstena saknar också skyltar som talar om var zonen med datumparkering slutar. Hur länge det har varit så kan inte Kristina Lidberg svara på. Skyltarna kan ha saknats ända sedan datumparkering infördes.
– Vi har ärligt talat inte tänkt på det. Det bör ju ha satts upp när man satte upp skyltarna om att zonen börjar, men varför skulle de då ha försvunnit?
Enligt Stefan Wahlberg finns hovrättsavgöranden som visar att avsaknad av vägmärke vid varje utfart från en zon också kan innebära att hela zonen är olaglig.
– Enligt vägmärkesförordningen ska vägmärken vara både utformade och placerade på ett sådant sätt att trafikanterna på ett tydligt och enkelt sätt ska kunna förstå vad som gäller. Det är givetvis väldigt svårt att veta vad som gäller om det saknas vägmärken, säger han.
Om någon skulle överklaga en p-bot på grund av datumparkering i Vadstena riskerar alltså Vadstena att flera års utfärdade felparkeringsavgifter ogiltigförklaras.
Finns det någon plan för hur kommunen ska agera i så fall?
– Då får vi ju ta det i domstol och se vilken bedömning de gör, säger Kristina Lidberg.
Finns det anledning att ta en ordentlig genomgång av hur det ser ut med skyltningen i kommunen?
– När det gäller gamla skyltar blir man kanske lite hemmablind. När vi gör nya arbeten så ser man ju till att det är korrekt och vi ändrar gamla skyltar också men ibland missar man. Nu ser vi till att rätta till det som vi vet är fel.